Фондовий ринок за тиждень 11.01-16.01

ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ІНДЕКСІВ УКРАЇНСЬКОГО ТА СВІТОВИХ ФОНДОВИХ РИНКІВ

Думка тижня

СПІВПРАЦЯ З МВФ СТАЄ КЛЮЧОВИМ ФАКТОРОМ ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ

За словами Міністра фінансів України Сергія Марченка, якщо співпраці з МВФ не буде, Мінфін може переглянути державний бюджет на 2021 рік. При цьому збереження співробітництва з МВФ залишається ключовим сценарієм для Міністерства фінансів, адже це передбачалося під час підготовки проєкту бюджету. Марченко зазначив, що, хоча без такої співпраці стане питання перегляду бюджету, урядовці готові до будь-яких ситуацій.

Міністр додав, що у 2021 році сума погашення держборгу складе 468 млрд грн, приблизно 370 млрд грн з яких — внутрішні боргові зобов’язання. Сума обслуговування держборгу складе майже 159 млрд грн.

Тим часом в НБУ дали оцінку макроекономічній ситуації в Україні. За словами голови Національного банку Кирила Шевченка, у 2020 році інфляція знаходилася у цільовому діапазоні НБУ +/- 1 п. п., а міжнародні резерви сягнули восьмирічного максимуму — 29,1 млрд дол. Крім того, падіння ВВП виявилося нижчим за очікування (за результатами 11 місяців — 4,7% проти прогнозованих 6%). Незважаючи на це, голова НБУ зазначив, що продовження співпраці з МВФ залишається ключовою умовою збереження макроекономічної стабільності в Україні.

Нагадаємо: в Міжнародному валютному фонді занепокоєні можливим державним регулюванням цін на газ в Україні, оскільки це може спричинити порушення зобов’язань, взятих Україною в рамках Меморандуму про співпрацю.

Рекомендації

Акції

ГРАФІКИ ЦІН АКЦІЙ (ОФІЦІЙНІ ДАНІ УКРАЇНСЬКОЇ БІРЖІ ЗА ПЕРІОД ІЗ ПОЧАТКУ РОКУ)

BAVL

MHPC

Євробонди (зовнішні облігації в іноземній валюті)

ОВДП 

CBONDS-GBI UA — індекс українських облігацій 

CBONDS-GBI UA — це індекс українського ринку державних облігацій. Його розраховує організація Cbonds на основі найліквідніших паперів сектора.

Середня вартість українських облігацій цього тижня знизилася, як порівняти з минулим тижнем, і становить 114,52% від номіналу (минулотижневий показник — 115,01%).

Середні ефективні ставки індексу GBI UA (YTM eff) цього тижня зросли до 11,98%. Минулотижневий показник —   11,59%.

У результаті проведення розміщень ОВДП Міністерство фінансів України 12 січня 2021 року залучило до держбюджету 8,9 млрд грн (минулого тижня — 8,7 млрд грн) із середньозваженим рівнем дохідності 10,73-12,15% у гривні. 

За тиждень дохідність облігацій строком обігу 1 рік зросла з 11,67% до 11,69% у гривні, строком обігу 3 роки — залишилася на рівні 12,15%

Як бачимо, Мінфін залучив трохи більше коштів, ніж минулого тижня, на тлі незначного підвищення рівня дохідності. Це свідчить про сформоване в інвесторів стійке бачення рівня інвестиційної привабливості України.

Курс гривні 11.01 – 16.01.2021 р.

Коридор цін на міжбанківському валютному ринку цього тижня був на рівні 27,9-28,25 грн/дол. Середній готівковий курс цього тижня був на рівні 28,07-28,26 грн/дол. 

Після ревальвації гривні протягом першої половини тижня до рівня 27,9 грн/дол. курс розвернувся та досяг позначки 28,1 грн/дол., намагаючись консолідуватися у коридорі 28-28,3 грн/дол.

Наступного тижня прогнозуємо коридор цін на рівні 27,75-28,4 грн/дол. із високою волатильністю курсу та збільшенням обсягів торгів.

Середньостроково до кінця 2021 року встановлюємо таргет курсу, який може піднятися до 30 грн/дол., оскільки у бюджеті 2021 року закладений середньорічний курс на рівні 29,1 грн/дол. Наголосимо, що 80% виконання цього сценарію залежатиме від політики НБУ та світової кон’юнктури.

У цей період невизначеності і потенційної волатильності курсу валют рекомендуємо тримати частину заощаджень у гривневих інвестиційних інструментах із високою дохідністю (державні чи корпоративні облігації), а частину — у валютних облігаціях (в т. ч. корпоративних) чи акціях іноземних компаній (в т. ч. аграрних). Таким чином ви частково захеджуєте валютні ризики та будете отримувати дохід із грошей, який перекриватиме інфляцію та можливу девальвацію.

Популярные статьи

Закажите бесплатную консультацию про услуги ООО «ФРИДОМ ФИНАНС УКРАИНА»