Фондовий ринок за тиждень 20.07 - 24.07

Завантажити звіт.pdf

ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ІНДЕКСІВ УКРАЇНСЬКОГО ТА СВІТОВИХ ФОНДОВИХ РИНКІВ

НОВИНИ ЗА ТИЖДЕНЬ

Україна викупить євробонди з погашенням у 2021-2022 роках


Україна за рахунок нового випуску євробондів на $2 млрд викупить єврооблігації з погашенням у 2021 і 2022 роках на загальну суму $846,15 млн. Про це повідомляє Ірландська фондова біржа. 


Мінфін викупить бонди з погашенням у 2021 році на номінальну суму $434,819 млн за ціною 104,5% від номіналу, а з погашенням у 2022 році — на суму $371,341 млн за ціною 105,5%. Сумарний обсяг виплати становитиме $846,15 млн. Дата розрахунків євробондів із погашенням у 2021 і 2022 роках — 28 липня, а за єврооблігаціями-2033 — 30 липня. 


Держава може викуповувати облігації на вторинному ринку – Д. Шмигаль


Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль припускає, що держава може викуповувати облігації внутрішньої державної позики на вторинному ринку в окремих екстрених випадках, але це не може бути постійною практикою. Рішення щодо доцільності такого викупу приймає Міністерство фінансів. Про це він сказав журналістам у ході свого візиту до Брюсселю, де відбулося підписання меморандуму та кредитної угоди про надання Україні допомоги від ЄС. «Щодо ОВДП. Ми здійснюємо розміщення державних цінних паперів. Кожне розміщення дає кращий результат із точки зору термінів і процентної ставки»,  — сказав Шмигаль. 


Нагадаємо, що обсяг вкладень нерезидентів в облігації внутрішньої держпозики України у 2019 році збільшився на 109 млрд грн, або у 18 разів, — до 115,8 млрд грн. Обсяг вкладень нерезидентів в облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) України за підсумками першого тижня липня 2020 року скоротився на 586,65 мільйона гривень, або на 0,6%, — до 99,02 мільярда гривень. Станом на 10 липня 2020 року обсяг вкладень нерезидентів в облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) України скоротився на 3,33 млрд грн, або на 3,4%, — до 95,69 млрд грн. Поточна частка нерезидентів на ринку ОВДП України знизилася до 11,2%, а у порівнянні з початком року обсяги вкладень зменшились на 20,1 млрд грн, або на 17,4%.


Нацбанк погіршив прогноз падіння ВВП через коронавірус


Національний банк України переглянув прогноз падіння реального ВВП у 2020 році, обумовленого коронавірусною кризою, з 5% до 6%. Про це заявив голова НБУ Кирило Шевченко під час брифінгу. 


«Глибоке падіння залишилося позаду — у другому кварталі. У другому півріччі 2020 року економіка почала відновлення. Пом'якшення карантину сприяє пожвавленню ділової активності. До повноцінної роботи вже повернулися більшість підприємств сектора послуг, який найбільше постраждав під час коронакризи. Ситуація на ринку праці, хоч і залишається гіршою за докризову, але демонструє ознаки стабілізації», — заявив Шевченко. «Заохочувальні заходи Національного банку, кредитні канікули, податкові пільги та розширення бюджетної допомоги з безробіття додатково підтримали бізнес-активність і приватне споживання», — додав він. 


«Враховуючи високий рівень невизначеності щодо поширення коронавірусу, громадяни та підприємства, ймовірно, і надалі будуть досить стриманими у своїх споживчих та інвестиційних рішеннях. Повільний вихід із кризи інших країн, включаючи наших торгових партнерів, також обмежує можливості прискорення відновлення економіки», — додали в НБУ. У Нацбанку прогнозують, що економіка в наступні роки повернеться до зростання на рівні близько 4%. 


Нагадаємо, що національний банк України з 12 червня 2020 року знизив облікову ставку до історичного мінімуму в 6% річних. 23 липня 2020 року Національний банк України зберіг облікову ставку на колишньому рівні — 6% річних після того, як в червні знизив її в восьмий раз поспіль — до історичного мінімуму.


Україна отримає найбільший транш ЄС – Д. Шмигаль


23 липня 2020 року було підписано Меморандум та Кредитну угоду з Єврокомісією в межах робочого візиту до Брюсселя прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля разом із міністром фінансів Сергієм Марченком та очільником НБУ Кирилом Шевченком. Про це написав прем'єр-міністр Д. Шмигаль на своїй сторінці у Facebook. 


«Дякую європейським партнерам за рішучу підтримку нашої країни. Це важливий крок, що підтримає макрофінансову стабільність держави. Він спрямований на забезпечення добробуту українських громадян», — наголосив Д. Шмигаль. За словами Шмигаля, 1,2 млрд євро для України — це найбільший транш Єврокомісії в межах «виняткової» програми макрофінансової допомоги, яка передбачена для 10 країн та спрямована на подолання негативних наслідків пандемії. 


Нагадаємо, що 10 червня 2020 року Рада директорів Міжнародного валютного фонду затвердила 18-місячну програму stand-by для України з фінансуванням, еквівалентним 3,6 мільярда SDR (близько 5 мільярдів доларів), спрямовану на допомогу Україні в подоланні наслідків пандемії COVID-19. Перший транш за новою програмою становитиме 2,1 мільярда доларів та піде напряму в бюджет.


ЄБРР цього року інвестував в Україну вже 300 млн євро 


Європейський банк реконструкції та розвитку інвестував в Україну вже 300 млн євро у 2020 році, а виконуючий обов’язки президента ЄБРР Юрген Рігтерінк відзначив важливі українські реформи. Про це на своїй сторінці в Twitter написав Президент України Володимир Зеленський, інформує УНН.


«ЄБРР вже інвестував в Україну 300 млн євро у 2020 році. Україна цінує підтримку банку. Приємно, що Юрген Рігтерінк відзначив наші важливі реформи: боротьбу з корупцією, закони про концесію, ринок землі, приватизацію, банки. Ми хочемо змін заради українців. Радий, що це видно й на відстані», — написав Володимир Зеленський.


ДУМКА ТИЖНЯ

Правління НБУ ухвалило рішення залишити облікову ставку 6% річних без змін


Рішення залишити облікову ставку на наявному рівні стримає зростання цін в умовах відновлення економіки у 2021-2022 роках та залишить достатній простір для подальшого зниження вартості кредитів до однознакового рівня. Про це заявили у пресслужбі Нацбанку. 


Ми вважаємо, що таке рішення дає змогу говорити про збереження виваженої монетарної політики та відсутність різких коливань у найближчий час. Курс гривні, що розхитувався у бік девальвації з моменту призначення нового голови НБУ до моменту визначення нової облікової ставки, найімовірніше залишиться у коридорі 27-28,2 грн за дол. США у липні-серпні 2020 року. 


Інфляція однозначно прискориться до позначки 5-6% до кінця 2020 року. Прогнозуємо, що 6-відсоткова ставка до грудня буде знижена. У 2021 році НБУ буде діяти відповідно до поточної ситуації. 


Наразі прогноз НБУ щодо облікової ставки та інфляції виглядає так. 

Облікова ставка, %

Індекс споживчих цін, %

Отже, рішення щодо збереження рівня облікової ставки на короткостроковий проміжок часу стабілізує курс гривні та дасть змогу утримувати вартість залучення коштів через ОВДП на поточних рівнях. Найбільше зниження дохідності очікуємо на ринку єврооблігацій протягом наступного місяця.


РЕКОМЕНДАЦІЇ

ГРАФІКИ ЦІН АКЦІЙ (ОФІЦІЙНІ ДАНІ УКРАЇНСЬКОЇ БІРЖІ ЗА ПЕРІОД ІЗ ПОЧАТКУ РОКУ)

ОВДП

CBONDS-GBI UA — індекс українських облігацій 

CBONDS-GBI UA — це індекс українського ринку державних облігацій. Його розраховує організація Cbonds на основі найліквідніших паперів сектора.

Середня вартість українських облігацій цього тижня трохи піднялася та становить 107,48% від номіналу (проти минуло тижневого показника 106,96%).

Ефективні ставки індексу GBI UA (YTM eff) цього тижня трохи знизилися до рівня 12,09% (в середньому). Показник минулого тижня був на рівні 12,25%. 

За результатами проведення розміщень ОВДП Міністерством фінансів України 21 липня 2020 року до державного бюджету залучено 11,501 млрд грн (за курсом НБУ).


Також 23.07.2020 р. Україна розмістила єврооблігації з погашенням у березні 2033 року на $2 млрд під 7,25% річних. Початковий орієнтир прибутковості випуску становив близько 7,75%, потім він був знижений до 7,5%. Фінальний орієнтир був встановлений в діапазоні 7,25-7,35%. В обіг дані бонди надійдуть після 30.07.2020р.

Курс гривні станом на 24.07.2020 р.

Курс гривня/долар на міжбанку вийшов із прогнозованого коридору значень минулого тижня. 

 

Як ми й прогнозували, коридор цін на міжбанківському валютному ринку піднявся до рівня 27–27,5 грн/дол. США із виходом до 28 дол. США. Це сталося через невелику паніку, адже всі заговорили про підвищення курсу гривня/долар до рівня 28–30 грн/дол. США (середній готівковий курс на цьому тижні був на рівні 27,1–28,1 грн/долар, а закінчує тиждень на позначці  на 27,65-27,98 грн/долар). 

 

«Україна вже 5 років живе в режимі плаваючого курсу і коливання курсу є природними. Вони відбуваються через різні чинники. Часом це коливання попиту та пропозиції валюти з боку експортерів та імпортерів, іноді — це певний психологічний фактор. Цього разу ми бачимо, що природа коливань — психологічна. Наприклад, після заяви голови НБУ Я. Смолія 2 липня Нацбанк вимушено вийшов на ринок і продав 150 млн доларів», — зазначив Сологуб. А також додав: «Це зумовлено публічними заявами про те, що потрібна девальвація, що гривня буде слабшою й т.ін. Фундаментальних причин немає, навпаки — ситуація досить сприятлива. Коливання курсу в першу чергу пов'язано із заявами про те, що гривня буде слабшати». 

 

На наступний тиждень прогнозується коридор 27,2 – 28 грн/дол. США, з можливою волатильністю. 

 

У цей період невизначеності рекомендуємо тримати частину заощаджень в гривневих інвестиційних інструментах із високою дохідністю (державні чи корпоративні облігації), а частину — у валютних облігаціях (у тому числі корпоративних) чи акціях іноземних компаній (у т.ч. аграрних). Так ви частково захеджуєте валютні ризики та будете отримувати дохід із грошей, який перекриватиме інфляцію, яка знижується, та девальвацію у випадку форс-мажору.

Популярные статьи

Закажите бесплатную консультацию про услуги ООО «ФРИДОМ ФИНАНС УКРАИНА»