Фондовий ринок за тиждень 22.02-26.02

ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ІНДЕКСІВ УКРАЇНСЬКОГО ТА СВІТОВИХ ФОНДОВИХ РИНКІВ

Думка тижня

МВФ НАЗВАВ КЛЮЧОВІ УМОВИ ДЛЯ ПРОДОВЖЕННЯ ПЕРЕГОВОРІВ З УКРАЇНОЮ

Як повідомив представник Міжнародного валютного фонду Джеррі Райс, МВФ вважає проведені в ході нещодавньої місії переговори з Україною продуктивними, проте ще залишається низка проблемних питань, без вирішення яких продовження переговорів не є можливим.

 «Обговорення були, я б сказав, продуктивними, але деякі питання залишаються невирішеними, і як тільки ми отримаємо більш детальну інформацію щодо цих питань, ми розраховуємо на співпрацю із владою і продовження наших обговорень. Поки точних термінів я назвати не можу», — повідомив Райс.

Серед проблем, що потребують вирішення, виділяють такі:

  • посилення управління НБУ банківським наглядом;
  • фіскальні ризики бюджетного дефіциту;
  • зміцнення судової системи.

Нагадаємо, що 9 червня 2020 року МВФ затвердив для України 18-місячну програму фінансування Stand-by обсягом близько $5 млрд, спрямовану на допомогу Україні у подоланні наслідків пандемії COVID-19. 12 червня Україна отримала перший транш у розмірі $2,1 млрд. Проте пізніше через порушення умов попередніх угод МВФ заморозив наступні транші допомоги.

Наприкінці листопада Міністерство фінансів України повідомило про успішне завершення переговорів з МВФ щодо основних параметрів проекту держбюджету на 2021 рік, після чого 11 січня 2021 року місія МВФ відновила роботу з перегляду програми Stand-by в Україні. У лютому 2021 року місія завершилася без прийняття рішення щодо перегляду програми.

Рекомендації

Акції

ГРАФІКИ ЦІН АКЦІЙ (ОФІЦІЙНІ ДАНІ УКРАЇНСЬКОЇ БІРЖІ ЗА ПЕРІОД ІЗ ПОЧАТКУ 2020 РОКУ)

BAVL

MHPC

Євробонди (зовнішні облігації в іноземній валюті)

ОВДП 

CBONDS-GBI UA — індекс українських облігацій 

CBONDS-GBI UA — це індекс українського ринку державних облігацій. Його розраховує організація Cbonds на основі найліквідніших паперів сектора.

Середня вартість українських облігацій цього тижня зросла, як порівняти з минулим тижнем, і становить 116,85% від номіналу (минулотижневий показник — 116,54%).

Середні ефективні ставки індексу GBI UA (YTM eff) цього тижня знизилися до 11,72%. Минулотижневий показник —   11,74%.

У результаті проведення розміщень ОВДП 23 лютого 2021 року Міністерство фінансів України залучило до держбюджету 10,5 млрд грн (минулого тижня — 9,5 млрд грн) із середньозваженим рівнем дохідності 9,2-12,05% у гривні.

За тиждень дохідність облігацій строком обігу 1 рік знизилася з 10,96% до 10,8% у гривні, строком обігу 3 роки — залишилася на рівні 12,05%.

Таким чином, Мінфін залучив на 10,5% більше коштів, ніж минулого тижня, на тлі незначного коливання рівня дохідності. Нерезиденти не проявили надмірного інтересу, що є одним із сигналів можливої незначної девальвації гривні протягом тижня.

Курс гривні 22.02 – 26.02.2021 р.

Коридор цін на міжбанківському валютному ринку цього тижня був на рівні 27,8-27,97 грн/дол. Середній готівковий курс цього тижня був на рівні 27,9-27,94 грн/дол. 

Цього тижня курс консолідувався у діапазоні 27,85-27,95 грн/дол., що було спричинено в першу чергу послабленням спекулятивної активності на ринку.

Наступного тижня прогнозуємо коридор цін на рівні 27,75-28,3 грн/дол. із високою волатильністю курсу та збільшенням обсягів торгів. Зазначимо, що протягом найближчого часу можлива незначна девальвація гривні через падіння інтересу нерезидентів до українських ОВДП.

Середньостроково до кінця 2021 року встановлюємо таргет курсу, який може піднятися до 30 грн/дол., оскільки у бюджеті 2021 року закладений середньорічний курс на рівні 29,1 грн/дол. Наголосимо, що 80% виконання цього сценарію залежатиме від політики НБУ та світової кон’юнктури.

У цей період невизначеності і потенційної волатильності курсу валют рекомендуємо тримати частину заощаджень у гривневих інвестиційних інструментах із високою дохідністю (державні чи корпоративні облігації), а частину — у валютних облігаціях (в т. ч. корпоративних) чи акціях іноземних компаній (в т. ч. аграрних). Таким чином ви частково захеджуєте валютні ризики та будете отримувати дохід із грошей, який перекриватиме інфляцію та можливу девальвацію.

Популярные статьи

Закажите бесплатную консультацию про услуги ООО «ФРИДОМ ФИНАНС УКРАИНА»