Фондовий ринок за тиждень 27.07 - 31.07

ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ІНДЕКСІВ УКРАЇНСЬКОГО ТА СВІТОВИХ ФОНДОВИХ РИНКІВ

Думка тижня

«Чорний лебідь» коронавірусу для «сірої конячки» Kodak

Акції Eastman Kodak Co. (тікер KODK) зросли майже в чотири рази на початку торгів у вівторок, 28 липня 2020 року, досягнувши багаторічних максимумів. Це сталося після повідомлення про те, що компанія домовилася про державне кредитування в обсязі 765 мільйонів доларів для допомоги у виробництві препаратів для лікування різних захворювань.  29 липня акції злетіли до рівня $60 із $7,94 (ще на +655,66%) і закрились на рівні $33,20 (+318,14%).

За даними Wall Street Journal, кредит надано державною установою U.S. International Development Finance Corp. Він призначений для випуску активних фармацевтичних інгредієнтів, що застосовуються у виробництві непатентованих ліків, за повідомленням американського видання. Всесвітньо відомий виробник фототехніки був обраний для виробництва лікарських препаратів через свою ефективну та просту у використанні виробничу потужність.

Kodak заявила у вівторок, що вироблятиме фармацевтичні інгредієнти, які Управління з контролю за продуктами харчування та лікарських засобів визначило як найважливіші, однак у всій країні існує хронічний дефіцит таких компонентів. Відомий виробник фототехніки заявив, що розширить свої нинішні заводи у Сент-Полі (штат Міннесота) та Рочестері (штат Нью-Йорк), і створить нове відділення Kodak Pharmaceuticals.

Компанія може стати «сірою конячкою» на ринку фармацевтики, оскільки кредит наданий, виробництво запуститься, але ті, хто вже заробив на цій угоді будуть закривати свої прибуткові позиції і ціна може опуститися, оскільки показник EPS на рівні -4,85 долара найближчим часом не зміниться. 

Немає аналітиків, які б відповіли на питання, чому саме це сталося, і немає цільових цін, які допоможуть інвесторам. Варто розуміти й те, що Kodak бере державну позику для створення бізнесу з лікарських препаратів, яку потрібно буде повертати, а борг збиткової наразі компанії Eastman Kodak Co. (KODK) (показник EBITDA дорівнює мінус 8 мільйонам доларів) збільшився з 45 мільйонів доларів ще на 765 мільйонів доларів.

Можливо, це новий крок фірми у зміні бізнес-парадигми, який знову переверне ринок і зробить компанію лідером. Поки невідомо. Однак такий розрив цін і переоцінка акцій можуть зіграти проти компанії. Адже зрости всього за три дні так, щоб перекрити падіння впродовж останніх шести років, з 2014 року по 2020 рік – такого у Kodak не було ніколи.

Окрім того, за інформацією CNBC, Kodak не вперше займатиметься ліками. У 1990-х роках компанія випускала безрецептурні препарати, такі як аспірин. Потім, у 1994 році, вона продала цей бізнес SmithKline Beecham.

Тому поки не зрозуміло, що робитимуть професійні гравці на ринку з неіндексною акцією, але фіксацію прибутків ми точно побачимо (станом на 30.07.2020 ціна опустилася до $29,82, -10,18%). 


Рекомендації

ГРАФІКИ ЦІН АКЦІЙ (ОФІЦІЙНІ ДАНІ УКРАЇНСЬКОЇ БІРЖІ ЗА ПЕРІОД ІЗ ПОЧАТКУ РОКУ)

ОВДП

CBONDS-GBI UA — індекс українських облігацій 

CBONDS-GBI UA — це індекс українського ринку державних облігацій. Його розраховує організація Cbonds на основі найліквідніших паперів сектора.

Середня вартість українських облігацій цього тижня трохи піднялася і становить 108,52% від номіналу ((проти минуло тижневого показника 107,48%).

Ефективні ставки індексу GBI UA (YTM eff) цього тижня трохи знизилися до рівня 11,67% (в середньому). Показник минулого тижня був на рівні 12,09%. 

За результатами проведення розміщень ОВДП Міністерством фінансів України 28 липня 2020 року до державного бюджету залучено 10, 693 млрд грн (за курсом НБУ) із середньозваженим рівнем дохідності 7,1-9,2% в гривні та 3,5% в доларах.

Курс гривні станом на 31.07.2020 р.

Курс гривня/долар на міжбанку залишився у прогнозованому коридорі значень минулого тижня. 

 Як ми й прогнозували, коридор цін на міжбанківському валютному ринку тримався на рівні 27,2 – 28 грн/дол. США, із вузьким коридором 27,65 – 27,8 грн за 1 дол. США (середній готівковий курс на цьому тижні був на рівні 27,5 – 27,85 грн/долар). 

На наступний тиждень прогнозується коридор 27,2–28 грн/дол. США. Можлива волатильність курсу разі неочікуваних новин від НБУ. 

Не забуваймо, що у серпні-вересні Україну очікують досить значні погашення ОВДП, номінованих у гривнях та іноземній валюті.

У цей період невизначеності рекомендуємо тримати частину заощаджень в гривневих інвестиційних інструментах із високою дохідністю (державні чи корпоративні облігації), а частину — у валютних облігаціях (у тому числі корпоративних) чи акціях іноземних компаній (у т.ч. аграрних). Так ви частково захеджуєте валютні ризики та будете отримувати дохід із грошей, який перекриватиме інфляцію, яка знижується, та девальвацію у випадку форс-мажору.

  


Популярные статьи

Закажите бесплатную консультацию про услуги ООО «ФРИДОМ ФИНАНС УКРАИНА»