Ринок США: огляд і прогноз на 12 травня. ФРС не планує підвищувати ставку, незважаючи на інфляцію

Ринок напередодні

11 травня основні американські індекси закрилися в червоній зоні. S&P500 скорегувався на 0,87%, до 4152 пунктів. Dow Jones продовжив зниження від історичного максимуму, втративши 1,36%. Nasdaq скоротився на символічні 0,09%. Серед компаній S&P500 позитивну динаміку продемонстрував тільки сектор сировини і матеріалів, що підігрівається зростанням цін на метали на тлі ослаблення долара. Акції «зростання» відновлюються після недавнього відкату, в той час як акції «вартості» виявилися під тиском інфляційних очікувань.

Новини компаній

Ігрова платформа Roblox (RBLX: +21,3%) показала сильну динаміку EBITDA і DAU в звіті за перший квартал 2021-го. Як позитивний чинник аналітики відзначають підвищення середнього віку користувачів і прискорення запуску бізнесу в Китаї.

Виробник ПЗ Palantir (PLTR: +9,3%) заявив, що тепер приймає біткоїни в якості оплати і може інвестувати в нього.

Novavax (NVAX: -13,9%) відклала подачу заявки на отримання дозволу на екстрене застосування для своєї вакцини від COVID-19 на три місяці, до третього кварталу 2021-го. Прогноз по виручці на поточний рік був знижений.

Ми очікуємо

Сьогодні світові фондові майданчики демонструють змішану динаміку. У фокусі уваги інвесторів - призначена на четвер зустріч президента Байдена з лідерами Конгресу (Шумером, Пелосі, МакКоннеллом і Маккарті) для обговорення компромісної конфігурації пакету інфраструктурних витрат. Запропонований республіканцями обсяг витрат у $568 млрд дол може бути збільшений в ході переговорів. Демократи ж наполягають на початковій пропозиції Байдена обсягом $2,3 трлн. Президент заявив, що хоче побачити прогрес в розробці законопроекту до 31 травня, хоча до теперішнього часу обидві сторони не демонструють готовності йти на поступки.

Ще одним важливим аспектом для учасників ринку залишається інфляція, особливо зростання цін на сировину, включаючи не тільки кольорові метали (зокрема мідь), а й зернові культури (наприклад, кукурудзу), а також інші товари. Їх подорожчання поряд зі збільшенням вартості транспортування обумовлює зростання цін на кінцеву продукцію: автомобілі, побутову техніку, енергію, продукти харчування тощо. ФРС дотримується думки, що основна причина зростання інфляції - ефект низької бази, тому підвищувати ключову ставку і згортати кількісне пом'якшення поки передчасно. В якості чергового підтвердження своєї позиції регулятор розглядає нещодавній несподівано слабкий звіт по ринку праці.

Азіатські фондові майданчики продемонстрували змішану динаміку. Гонконгський Hang Seng виріс на 0,67%, китайський CSI300 додав 0,43%, а японський Nikkei225 впав на 1,61%. EuroStoxx50 зростає на 0,3%.

Апетит до ризику невпевнений. Ставка за 10-річними трежеріс коливається на рівні 1,62%. Ф'ючерс на нафту Brent зростає до $69 за барель. Золото закріпилося вище $1830 за унцію.

Очікуємо, що майбутню сесію S&P500 проведе в діапазоні 4100-4150 пунктів.

Новини економіки і макростатистика

Сьогодні буде опублікований індекс споживчих цін за квітень. За прогнозами учасників ринку, значення показника виросте до 3,6% у порівнянні із 2,6% місяцем раніше. При цьому очікується, що індекс без обліку динаміки цін на продукти харчування і енергію збережеться на березневому рівні 0,3%.

Звіти

12 травня за четвертий фіскальний (перший календарний) квартал 2021 року відзвітує японський автовиробник Toyota Motor Corp. (TM). Консенсус-прогноз FactSet передбачає зростання виручки на 4% р/р, до $69 млрд, а очікування щодо EPS становлять $3,51 проти $0,42 роком раніше. Анонсовані у квітні дані з продажів за перший квартал показали сильний приріст на тлі збільшення попиту на автомобілі на ринках збуту компанії, що сприятливо відіб'ється на її фінансових показниках. Крім того, в квітні Toyota повідомила про запуск нового бренду електрокарів bZ (beyond Zero). Вважаємо, що незабаром компанія представить більш детальну інформацію з випуску перших моделей подібного типу. Найбільш сильний вплив на рішення інвесторів, як і у випадку з конкурентами TM, повинна надати риторика менеджменту TM з приводу дефіциту чіпів і його впливу на операційні і фінансові показники. Крім того, учасники ринку чекають на інформацію про те, наскільки сильно пожежа на заводі основного постачальника чіпів, Renesas, вплинула на виробничі плани Toyota.

Індекс настроїв

Індекс настроїв від Freedom Finance знизився до 74 зі 100, що, однак, як і раніше відображає надію учасників ринку на відновлення світової економіки в поточному році. Інвестори сфокусовані на даних макростатистики та їх впливі на політику ФРС.

Технічна картина

Технічно S&P500 залишається у довгостроковому висхідному тренді. Напередодні індекс широкого ринку скорегувався до 4100, але зумів відіграти частину падіння, що може свідчити про готовність інвесторів викуповувати активи, які просідають. Проте RSI продовжує демонструвати «ведмежу» дивергенцію, а MACD залишається в червоній зоні.

Популярные статьи

Закажите бесплатную консультацию про услуги ООО «ФРИДОМ ФИНАНС УКРАИНА»