Ринок США: огляд і прогноз на 16 грудня. У фокусі одразу два драйвера зростання

Ринок напередодні

Торги 15 грудня американські фондові індекси завершили на позитивній території. Індекс S&P500 виріс на 1,29%, до 3695 пунктів, Dow Jones піднявся на 1,13%, NASDAQ - на 1,25%. Головним позитивним драйвером виступили оптимістичні очікування щодо нового пакету фіскальної підтримки. Посилення апетиту до ризику дозволило усім 11 секторам закритися в зеленій зоні. Технологічний сектор став одним із лідерів зростання, додавши 1,61%; локомотивом виступили акції Apple.

Новини компаній

За повідомленнями ЗМІ, Apple (AAPL: +5%) планує збільшити виробництво iPhone на 30% р/р на тлі сильного попиту на нові моделі iPhone 12 Pro.

Фармакологічна компанія Eli Lilly (LLY: +6%) представила сильні прогнози на 2021 рік і оголосила про угоду з купівлі Prevail Therapeutics (PRVL: +82%) за $1 млрд.

Китайська корпорація Baidu (BIDU: +13,8%) розглядає вихід на ринок електромобілів і веде переговори з автовиробниками.

Ми очікуємо

Сьогодні світові фондові майданчики демонструють переважно позитивну динаміку. У центрі уваги два потенційних драйвера зростання: прогрес у переговорах американських законодавців по новому пакету економічної підтримки і підсумки засідання ФРС. Конгресмени продовжують активне обговорення законопроекту про заходи допомоги економіці. На даний момент найбільш імовірним є прийняття пакета обсягом близько $750 млрд. Цей варіант виключає найбільш спірні аспекти, що перешкоджали досягненню компромісу останні півроку. Законодавці планують провести голосування на цьому тижні, одночасно затвердивши і інші статті витрат, включаючи продовження фінансування уряду. Учасники ринку дотримувалися консервативних оцінок щодо термінів прийняття нових заходів фіскальної підтримки, тому позитивне рішення з цього питання ще не враховано в котируваннях. Однак попереджаємо, що ризик появи розбіжностей між сенаторами зберігається.

Від Федрезерву очікується повторення риторики попередніх засідань, активні дії регулятора малоімовірні, як і зміни довгострокових прогнозів за ставкою. Параметри програми купівлі держоблігацій, швидше за все, змінені не будуть, але сама ця програма може бути продовжена, що підтримає оптимізм на ринках.

Азіатські фондові майданчики закрилися в плюсі. Японський Nikkei додав 0,26%, китайський CSI300 піднявся на 0,18%, гонконгський Hang Seng виріс на 0,97%. Європейські індекси у зеленій зоні. EuroStoxx50 підвищився на 1%.

Апетит до ризику посилюється. Ставка за 10-річними трежеріс піднімається до 0,92%. Ф'ючерс на нафту Brent зростає до $50,9. Золото дорожчає до $1864.

Очікуємо, що S&P500 сьогодні протестує рівень 3710 пунктів і спробує закріпитися вище нього.

Новини економіки і макростатистика

Сьогодні буде опублікований базовий індекс роздрібних продажів за листопад. Консенсус-прогноз закладає підвищення на 0,1% після 0,2% за жовтень. Уповільнення зростання споживання викликано обмеженнями на роботу барів і ресторанів у низці штатів. Крім того, є присутнім ризик відходу показника в негативну зону, незважаючи на вплив передсвяткових розпродажів у «чорну п'ятницю». Очікується, що офлайн-продажі скоротилися, а онлайн - виросли, але чистий ефект залишається невизначеним.

Індекс настроїв

Індекс настроїв від Freedom Finance опустився до 62 зі 100. Показник продовжує відображати надію учасників ринку на відновлення глобальної економіки у 2021 році.

Технічна картина

Технічно S&P500 схильний до консолідації. Ризик більш глибокої корекції стає меншим. Рівень 3645 пунктів (максимум 9 листопада), що служив раніше опором, став важливою підтримкою для індексу широкого ринку. Для виходу з консолідації та продовження висхідного руху індексу необхідно закріпитися вище 3710 пунктів. У цьому випадку індекс S&P500 подолає довгострокову трендову лінію, яка раніше обмежувала покупців.

Популярные статьи

Закажите бесплатную консультацию про услуги ООО «ФРИДОМ ФИНАНС УКРАИНА»