Ринок США: огляд і прогноз на 16 квітня. Зростання економіки підтримує котирування

Ринок напередодні

Торги 15 квітня американські фондові майданчики завершили у зеленій зоні. Індекс S&P500 додав 1,11%, продемонструвавши історичний рекорд на рівні 4170 пунктів. Dow Jones також досяг нового максимуму, збільшившись на 0,9%, NASDAQ виріс на 1,31% і вперше з середини лютого перевищив 14000 пунктів. Лідерами зростання стали ІТ-сектор (+1,79%), а також сектори нерухомості (+1,76%) і охорони здоров'я (+1,74%). Найгіршу динаміку продемонстрував енергетичний сектор (-0,88%), незважаючи на триваюче кілька днів поспіль зростання нафтових котирувань. Занепокоєння у інвесторів викликають збитки компаній через аномальні морози у лютому, оскільки це негативно позначиться на звітності за перший квартал.

Новини компаній

Корпорація Dell Technologies (DELL: +6,7%) планує виділити свою частку в VMware (VMW: +2,95%). При цьому VMW виплатить акціонерам (81% компанії належить DELL) спеціальні дивіденди.

Termo Fisher Scientific (TMO: +3,42%) купує Pharmaceutical Product Development Inc. (PPD: +6,5%) по $47,5 за акцію. Угода може бути закрита в кінці року.

За останні три дні засновник Virgin Galactic Holdings (SPCE: -13,6%) Річард Бренсон продав акції компанії на $150 млн. Місяць тому від паперів SPCE позбувся голова правління Чаматі Паліхапітія.

Ми очікуємо

Сьогодні світові фондові майданчики демонструють позитивну динаміку. Європейські ринки знаходяться у зеленій зоні, ф'ючерси на S&P500 торгуються близько нульових позначок, більшість майданчиків АТР у плюсі. Напередодні індекс широкого ринку S&P500 і індустріальний Dow Jones оновили історичні максимуми, а найкращу динаміку показав високотехнологічний Nasdaq, який знову торгується вище 14000 пунктів.

Зростання ринків триває на тлі очікувань сильної звітності компаній за перший квартал 2021 року і відновлення економіки США завдяки успішному ходу прищепної кампанії і, як наслідок, зняття карантинних обмежень на горизонті кількох місяців.

Котирування також підтримала сильна макростатистика. Кількість первинних звернень за допомогою з безробіття знизилася до 576 тис. (консенсус - 700 тис.) у порівнянні із 769 тис. тижнем раніше. Роздрібні продажі виросли на 9,8% м/м, тоді як прогноз передбачав збільшення лише на 5,8%.

Азіатські фондові майданчики продемонстрували позитивну динаміку. Китайський CSI300 додав 0,35%, гонконгський Hang Seng виріс на 0,61%, японський Nikkei225 підвищився на 0,14%. EuroStoxx50 додає 0,28%.

Апетит до ризику невпевнений. Прибутковість за 10-річними трежеріс знизилася до 1,54%. Ф'ючерс на нафту Brent перевищив $67. Золото коливається поблизу $1765.

Очікуємо, що майбутню сесію S&P500 проведе в діапазоні 4100-4200 пунктів.

Новини економіки і макростатистика

Сьогодні будуть опубліковані дані по будівництву нових будинків в США у березні. Очікується, що показник виросте до 1620 тис. будинків у порівнянні із 1421 тис. місяцем раніше. Мічиганський університет представить попередні дані по індексу споживчої впевненості на квітень. Консенсус передбачає зростання показника до 89,1 пунктів з 84,9 у березні.

Звіти

Сьогодні звітність за перший квартал представить інвестиційний банк Morgan Stanley (MS). Очікується, що чистий виторг продемонструє зростання на 48,58% р/р, до $14,1 млрд, а розбавлений прибуток на одну акцію складе $1,69, додавши 67,33%. Учасники ринку очікують на підвищення непроцентного доходу на 56,1% р/р, до $12,7 млрд, але у поквартальному вираженні темпи зростання складуть лише 7,8%. Головним драйвером зростання прибутковості в сегменті непроцентного каналу виручки, найімовірніше, стане підвищення виручки від трейдингу інструментів з фіксованою прибутковістю, що пояснюється продовженням програми кількісного пом'якшення ФРС.

Індекс настроїв

Індекс настроїв від Freedom Finance опустився до 70 зі 100, як і раніше відображаючи надію учасників ринку на відновлення глобальної економіки в поточному році. Побоювання щодо нової хвилі пандемії справляють все менший вплив на настрої інвесторів.

Технічна картина

Технічно S&P500 як і раніше знаходиться у висхідному тренді. Напередодні індекс широкого ринку досяг нового історичного максимуму, продемонструвавши прискорення темпів зростання. Індикатор RSI знову опинився в зоні перекупленості (вище 70 пунктів), тому короткостроковий потенціал зростання обмежений, імовірна консолідація на тлі фіксації прибутку. Найближчий значущий опір розташовується на рівні 4200 пунктів.