Ринок США: огляд і прогноз на 28 січня. Шорт-сквіз у центрі уваги

Ринок напередодні

Торги 27 січня американські фондові майданчики завершили у глибокому мінусі. Індекс S&P500 впав на 2,57%, до 3751 пункту, NASDAQ знизився на 2,61%, Dow Jones - на 2,05%. Корекція була викликана виключно психологічними і технічними факторами. Усі 11 секторів завершили день на негативній території. Очолив падіння сектор комунікацій, що втратив 3,82%, хоча опубліковані квартальні результати його представників виглядають досить впевнено.

Новини компаній

Ралі в акціях GameStop (GME: +135%) продовжилося на тлі масштабного шорт-сквіз, тобто ліквідації коротких позицій.

Результати AMD (AMD: -6,2%) виявилися кращими за прогнози, але її котирування впали через завищені очікування і несприятливі ринкові умови.

Boeing (BA: -4%) продемонстрував виручку вище за очікування, але зафіксував рекордний чистий збиток.

Ми очікуємо

Сьогодні світові фондові майданчики демонструють негативну динаміку. Вчорашній розпродаж застав зненацька багатьох учасників ринку, тому що не був викликаний фундаментальними драйверами. Навпаки, макростатистика підтвердила, що американська економіка продовжує досить впевнено відновлюватися. Корекція по широкому ринку була викликана хвилею шорт-сквіз, які, в свою чергу, були спровоковані спекулятивними покупками приватних інвесторів. У фокусі уваги ринку знаходиться історія з акціями GameStop, які злетіли вже на 1744% з початку 2021 року. Інші акції з високим відсотком коротких позицій теж продемонстрували різке зростання. Інвестори стурбовані тим, що великі хедж-фонди, що закривають збитки за короткими позиціями, будуть змушені також закрити прибуткові довгі позиції. Ситуацію на фондових біржах навіть довелося прокоментувати голові ФРС Джерому Пауеллу в ході вчорашньої прес-конференції. Він зазначив, що сплески волатильності в окремих паперах не пов'язані з м'якою політикою ФРС. Американський регулятор, як і очікувалося, залишив параметри монетарної політики без змін.

Поточна ситуація унікальна, що ускладнює прогнозування. Підвищена волатильність найближчим часом збережеться, тому рекомендуємо інвесторам бути максимально обережними. З огляду на те, що корекція відбувається на тлі публікацій досить сильних квартальних звітів і викликана психологічними факторами, можна припустити, що вона буде короткочасною.

Азіатські фондові майданчики закрилися в червоній зоні. Японський Nikkei втратив 1,53%, гонконгський Hang Seng впав на 2,55%, китайський CSI300 - на 2,73%. Європейські майданчики теж в мінусі. EuroStoxx50 втрачає 1,4%.

Апетит до ризику слабкий. Ставка за 10-річними трежеріс знижується до 1%. Ф'ючерс на нафту Brent тримається вище $55. Золото дешевшає до $1840.

Очікуємо, що S&P500 сьогодні протестує позначку 3700 пунктів і зробить спробу завершити сесію вище цього рівня.

Новини економіки і макростатистика

У цей четвер буде опублікована перша оцінка ВВП США за четвертий квартал 2020 року. Очікується зростання головного показника економіки на 4-4,5% кв/кв. У третьому кварталі аналогічний темп зростання дорівнював 33,4% кв/кв. Уповільнення темпів відновлення економіки носить природний характер, але значною мірою на нього також вплинули карантинні обмеження, введені восени. Через них споживчі витрати збільшувалися не так інтенсивно, як могли б.

Звіти

Сьогодні квартальні результати представить MasterCard (MA). Консенсус-прогноз передбачає зниження чистої виручки на 9,06% р/р, до $4,01 млрд, при падінні прибутку на акцію на 27% р/р, до $1,51. Платіжний гігант переживає не найкращі часи через низькі обсяги транскордонних переказів. Ми не очікуємо сюрпризів від цього сегмента виручки, оскільки міжнародне авіасполучення і туристична індустрія залишаються під сильним тиском пандемії.

Індекс настроїв

Індекс настроїв від Freedom Finance опустився до 69 зі 100. Показник відображає надію учасників ринку на відновлення глобальної економіки в 2021 році.

Технічна картина

Технічно S&P500 все ще схильний до висхідного руху в середньостроковій перспективі, незважаючи на вчорашнє падіння. Проте рекомендуємо проявити обережність, тому що в короткостроковій перспективі корекція може продовжитися. Найближча підтримка розташовується в області 3700-3705 пунктів, де пролягає 50-денна змінна середня. Середньострокові перспективи S&P500 погіршаться, якщо він опуститься нижче 3630 пунктів.

Популярные статьи

Закажите бесплатную консультацию про услуги ООО «ФРИДОМ ФИНАНС УКРАИНА»