Вересневе зниження на фондовому ринку США: причини, подальші сценарії і думки інвестиційних банків

У вересні індекс S&P 500 опустився нижче серпневих мінімумів на рівень 4373-4353 пунктів. Це викликало більш глибокий відкат і напругу серед інвесторів, хоча важливі середньострокові тренди залишаються в силі.

5 факторів локального зниження

  1. Вересневе засідання ФРС і натяки на зниження QE

У середу, 22 вересня, відбудеться чергове засідання Федрезерву. Учасники ринку очікують, що регулятор офіційно оголосить про скорочення програми «Кількісного пом'якшення» в кінці листопада. На зустрічі увагу також приділять очікуванням директивних органів ФРС щодо економіки. Вони будуть включати «точкову діаграму» з прогнозами підвищення ставок у найближчі роки.

  1. Дельта-варіант коронавірусу

Covid-19 залишається глобальною загрозою для здоров'я людей. Наближаються холодні місяці, а серед деяких американців зберігається нерішучість щодо вакцинації. При цьому нагадуємо, що проти дельта-штаму високо ефективна бустерна вакцина Johnson & Johnson.

  1. Можливе підвищення податку

Інвестори стурбовані крайнім терміном для підвищення максимальної межі боргу та можливим підвищенням податків. Проте конгрес повернувся до Вашингтона, щоб прийняти законопроєкти про фінансування й уникнути закриття уряду.

  1. Сезонність

Вересень є історично нестабільним місяцем для акцій. Після зростання індексу S&P 500 на 16% з початку року багато інвесторів розуміють, що ринок очікує цілком закономірний відкат.

  1. Ситуація з компанією Evergrande в Китаї

Evergrande — друга за величиною компанія у сфері нерухомості Китаю, яка винна кредиторам понад $300 млрд. При цьому багато учасників ринку вважають імовірний дефолт компанії більш локальною подією. «Невдача Evergrande навряд чи стане причиною негативного глобального сценарію, ми вважаємо, що банківський сектор Китаю зможе переварити дефолт Evergrande без значних збоїв», — заявили в агентстві Standard&Poor's. Також головний економіст Goldman Sachs по Китаю, сказав: «Влада не допустять ситуації, коли дефолт Evergrande переросте в кризу».

Ймовірні сценарії розвитку подій за технічним аналізом

  1. Відскік від поточних рівнів і продовження зростання по S&P 500. У разі збереження позиції, яка вища ніж локальна підтримка на рівні 4305 пунктів, і пробою найближчого опору на рівні 4407 пунктів, ймовірно, варто очікувати продовження відскоку з подальшим тестом сильніших опорів у діапазоні 4445-4490 пунктів. Це підтвердить тезу «buy the dip».
  1. Локальна консолідація з подальшим виходом у помірніше зростання. Якщо ринок знову розгорнеться в сторону підтримки на 4305 пунктів зі спробами ре-тесту цього рівня, не виключено формування локальної консолідації, якщо збережеться позиція вище цього рівня. Далі можливий тест найближчих опорів 4407-4445.
  1. Відхід нижче 100-денної ковзної середньої і поглиблення корекції. У разі пробою найближчій підтримки на рівні 4305 пунктів не виключений рух у сторону підтримок на рівнях 4138-4241 пунктів. Тобто індекс може знизитися до мінімумів червня та липня, що буде відповідати 10-6% діапазону відкату від максимумів на початку вересня. В цілому, це – допустима сезонна волатильність.

Думки інвестиційних банків з ринку, і збереження позитивного погляду загалом

 

  1. Падіння ринку 20 вересня викликано в основному технічними факторами і надає хорошу можливість для купівлі акцій, що подешевшали. Про це написав в огляді головний стратег J.P.Morgan із глобальних ринків Марко Колановіч. Експерт повідомив, що причиною розпродажів на ринку стали: хеджування опціонів, низька ліквідність, а також надмірна реакція трейдерів на передбачувані ризики. Колановіч підкреслив, що J.P.Morgan зберігає оптимістичний погляд на фондовий ринок. J.P.Morgan недавно підвищив прогноз по S&P 500 на кінець року з 4600 до 4700 пунктів і вважає, що індекс може перевищити 5000 у 2022 році. «Наша фундаментальна теза залишається незмінною, і ми розглядаємо розпродаж як можливість викупити падіння», — J.P.Morgan.
  1. Головний інвестиційний стратег BMO, заявив, що низькі відсоткові ставки та високий корпоративний прибуток дозволять S&P 500 вирости до кінця року. Інвестбанк назвав нинішнє середовище «ринком припливів і відливів», де лідерство з часом буде переходити в різні сектори. Одночасно з цим в інших секторах будуть спостерігатися «ковзаючі корекції». BMO прогнозує, що до кінця року S&P 500 досягне 4800 пунктів. У найближчій перспективі BMO передбачив, що в наступному ривку вгору найбільш сильними будуть сировинні та промислові товари. Назвавши корекції «дрібницею», стратег сказав, що акції США залишаться привабливими, якщо порівнювати з рештою світу. Він додав, що побоювання з приводу того, що ФРС почне уповільнювати свою програму купівлі активів, були перебільшені, і прозорість обговорень процесу звуження з боку ФРС допоможе ринкам адаптуватися без раптової негативної реакції.
  1. Wells Fargo підвищив ціль по S&P 500 на 2021 рік до 4825 пунктів. Wells Fargo підвищує оцінку EPS по S&P 500 на 2021 рік до $211,65 за акцію з $160. «Наша оцінка на 2021 дорівнює $112,15 проти $99,05 раніше», — пише в примітці Кріс Харві, голова відділу стратегії за акціями. «Якщо ми маємо рацію, це передбачає ще $13,10 у вигляді потенційних коригувань у сторону підвищення». «Ми озирнулися на 1990 рік і виявили дев'ять випадків, які схожі на сьогоднішні, коли SPX показував двозначний прибуток протягом перших восьми місяців року», — говорить Харві. «У кожному з цих випадків останні чотири місяці принесли позитивну прибутковість із діапазоном від 1,4% до 13,2%, в середньому 8,4% і за медіанне значення 9,3%».
  1. UBS підвищує цільові показники S& P, чекаючи 5000 пунктів за індексом в 22-му році. UBS очікує, що індекс S&P 500 у цьому році наблизиться до рівня 4600, що перевищує попередню мету банку в 4400. До червня 2022 року індекс S&P має досягти 4800 пунктів, а у наступному році закритися на рівні 5000, заявив Девід Лефковіц, глава відділу акцій Америки. Він підвищує свої загальні оцінки S&P EPS до $207 на 2021 рік і $227 на 2022 рік. Лефковіц каже, що зростання акцій буде залежати від: стійкості зростання відкладеного попиту, сильних фінансів домогосподарств, зростання витрат бізнесу, адаптивна політика ФРС: доступ до капіталу залишається легким. Він додає, що цінні і циклічні сектори мають фундаментальну підтримку завдяки раннім ознаками піку COVID-19 в США, а також того, що інфляційний тиск ймовірно досягає піку, при цьому акції не виглядають дорогими порівняно з облігаціями.
  1. Девід Костін, головний стратег по акціях у США в Goldman Sachs, очікує, що до кінця року S&P 500 досягне позначки 4700 пунктів через низькі відсоткові ставки та високої прибутковості компаній. Костін сказав, що «маржа — це історія» недавнього сезону звітності, і він бачить значний операційний важіль у «дуже багатьох різних секторах». Головний стратег Goldman Sachs прогнозує, що низькі ставки збережуться у найближчому майбутньому. Він не очікує, що ФРС підвищить процентні ставки до другої половини 2023 року. У таких умовах кошти та облігації не будуть приносити дохід, необхідний для виведення грошей із фондового ринку, стверджує Костін. Він вказав на плани викупу корпоративних акцій і сильні заощадження споживачів як на інші джерела коштів, які підтримають подальше зростання фондового ринку. Також у міру того, як ми входимо в найдовшу фазу циклу акцій, фазу росту корпоративних прибутків, враховуючи позитивні настрої інвесторів і підвищену впевненість в стійкості відновлення, які можуть продовжувати стимулювати прибуток.

 

Фактори для занепокоєння, звичайно, є: Китай, проблеми з ланцюжком поставок, політика ФРС, верхня межа боргу, інфляція. Не виключені в цілому відкати і волатильність у допустимих рамках, і ці періоди можна розглядати як можливості для купівель, так як основні довгострокові драйвери зростання ринку все ще в силі. До них можна віднести наявність високого рівня ліквідності у фінансовій системі, інфраструктурний план Байдена, збереження нульових ставок, зростання корпоративних прибутків із поєднанням м'якої фіскальної та грошово-кредитної політик у більшості великих економік, а також із відкладеним споживанням домашніх господарств.З агалом світова економіка переживає період найсильнішого зростання за останні десятиліття.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»