Що таке шорт?

Що таке шорт? Заробити на фондовій біржі можна в двох випадках: коли ціна активів зростає та коли вона падає. Ставку на зниження вартості активів називають шорти (від англ. Short — "короткий") (вона ж неприкрита продаж, коротка позиція на біржі). Торгуючи в шорт, трейдер заробляє при зниженні ринку та втрачає гроші при його зростанні. Іншими словами, мета шорту — продати акції дорожче, а потім викупити їх, коли вартість знизиться.

 

Наприклад: ви продали 60 акцій вартістю 10 тисяч гривень в розрахунку на те, що вони впадуть в ціні, і ви повернете активи з меншими витратами. За кілька днів ціна акцій впала на 20%. Виходить, щоб викупити 60 акцій, вам знадобиться 8 тисяч гривень. У підсумку ваш прибуток — 2 тисячі гривень (за вирахуванням комісії за операцію та плати за користування активами брокера). Якщо ж вартість цих акцій виросте на ті ж 20%, то для викупу 60 акцій вам потрібно ще 12 тисяч гривень. У цьому випадку ваш збиток — 2 тисячі гривень плюс комісії.

 

Коротка позиція в short отримала свою назву через те, що зниження вартості активів зазвичай відбувається швидше, ніж зростання, а самі угоди є більш швидкоплинними та відбуваються в короткий час. Це спекулятивна операція.

 

У короткій позиції є одна особливість: щоб відкрити шорт, вам необхідно продати те, чого у вас немає — акції, ф'ючерси, валюту.

 

За правилами біржі трейдер не може торгувати активами, які йому не належать. Для цього він запозичує цінні папери у брокера за умови їхнього викупу та повернення в подальшому. Тому шорт на біржі — це тип біржової угоди, за якою трейдер торгує цінними паперами брокера в борг.

 

Кредит брокера не безкоштовний. За кожен день використання запозичених у брокера активів трейдер платить фіксовану суму. Її розмір обчислюється за формулою:

 

(Актуальна вартість *кількість цінних паперів* індикативна ставка)/360 = комісія брокера.

 

Шорт в трейдингу передбачає додаткові витрати у вигляді комісій:

 

Відсотки за угоду (за тарифом брокера).

 

Трейдер платить їх двічі: коли відкриває шорт і коли викуповує активи для закриття позиції.

 

Додаткова комісія за перенесення неприкритої позиції.

 

Негативна вартість активів на рахунку утворює неприкриту позицію. Трейдеру необхідно закрити позицію до кінця дня. В такому випадку він платить лише комісію за операцію. Якщо позиція закривається наступного дня, стягується додаткова комісія за перенесення за тарифом.

 

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»