Що таке біржовий курс валют?

Біржовий курс валют — це вартість обміну однієї валюти на іншу. Обмінні курси змінюються щодня за результатами торгівлі на валютному ринку. Так само, як і в випадку інших активів — акцій, золота, нафти й тому подібних, — ціна може злітати й падати практично непередбачувано.

 

Ринкова ціна валюти — наприклад, кількість доларів США, потрібна для купівлі євро — відрізняється від обмінного курсу, який виставляють банки. Так відбувається з кількох причин: по-перше, банки фіксують свій курс один раз на початку дня; якщо ринкова ціна різко злетить або впаде, банківський курс зміниться лише наступного дня. По-друге, вони виставляють свій курс так, щоб при продажу валюти, яку наміняли у клієнтів на ринку отримати додатковий прибуток. Тому курс банку на купівлю валюти завжди буде трохи нижчим за ринкову ціну, а на продаж — вищим.

 

На вартість валюти впливає безліч факторів, ключовий з яких — це підвищення або зниження процентних ставок у країні. Коли уряд підвищує процентні ставки, до країни починають стікатися іноземні інвестиції, оскільки за вищими ставками вони отримають більше прибутку. Цей ефект особливо помітний за такими цінними паперами, як державні облігації.

 

Збільшення припливу інвестицій, в свою чергу, призводить до збільшення попиту на валюту країни. Коли попит на валюту зростає, її ціна підвищується.

 

Підвищення однієї валюти призводить до зниження курсу іншої валюти в парі. Наприклад, якщо процентні ставки в Японії піднімуться вище, ніж в США, то під час торгівлі валютною парою «долар США — ієна», USD, швидше за все, знизиться в ціні, щоб відобразити зростання JPY. Якщо ж становище долара США по відношенню до ієни зміцниться, то валютна пара USD/JPY виросте в ціні.

 

Інший фактор, що впливає на курс валют, — це політика держави щодо зменшення або збільшення грошової маси національної валюти в економіці країни. За інших рівних збільшення грошової маси призведе до того, що велика частина внутрішньої валюти витрачатиметься на таку ж кількість товарів і послуг. Це сприятиме зростанню цін на товари, а значить, інфляції. При зростанні інфляції вартість національної валюти знизиться. Скорочення грошової маси, в свою чергу, зменшить інфляцію таі призведе до збільшення вартості валюти.

 

Повертаючись до того, що таке біржовий курс валют, варто сказати про умови валютної торгівлі. Трейдери на біржі купують і продають валюту 24 години на добу 7 днів на тиждень. Для укладення угоди досить обміняти одну валюту на іншу за поточним курсом. Дві валюти, що використовуються для укладання угоди, утворюють валютну пару. Наприклад, якщо для покупки євро (EUR) використовуються долари США (USD), то обмінний курс встановлюється для пари EUR/USD.

 

У валютній парі часто міститься вся необхідна трейдеру інформація про курс цих валют. Наприклад, якщо обмінний курс EUR / USD становить 1.0905, це означає, що для покупки одного євро потрібно витратити 1.0905 долара США. Перша з перерахованих валют завжди прирівнюється до одиниці, тоді як друга валюта вказує, скільки потрібно заплатити для покупки першої.

 

Використовуючи ці ж дані, можна дізнатися зворотний курс — тобто скільки євро потрібно витратити для покупки доларів США. Потрібно використовувати наступну формулу: 1/обмінний курс. Інакше кажучи, 1/1.0950 = 0.9132. Значить, трейдеру знадобиться 0.9132 євро, щоб купити один долар США. Цей валютний курс буде правильно записувати вже як USD/EUR.

 

 

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»