Що таке дивіденди?

Люди, які цікавляться інвестиціями на фондовому ринку, чули про дивіденди, але не всі знають, що це таке. Так називають додатковий дохід на акцію, що не залежить від котирувань. Дивіденди виплачують не всі компанії, а лише деякі. Розмір виплат, їх періодичність непостійні, можуть змінюватись під впливом внутрішніх та зовнішніх факторів. Попри це, багато інвесторів віддають перевагу тим компаніям, які стабільно платять дивіденди. Зазвичай, вони вибирають стратегію довгострокових вкладень і намагаються отримати дохід на курсовій різниці.

У цій статті розповімо, що таке дивіденди, якими бувають і як відбувається процес виплат. Крім того, назвемо причини, з яких вони можуть не нараховуватись, а також відповімо на питання щодо оподаткування в Україні.

Що таке дивіденди

Існує загальне визначення цього терміну, а також законодавче, яке може змінюватись залежно від держави. У загальному розумінні дивіденди це спосіб отримання інвестором виплат за підсумками господарської діяльності емітента цінних паперів за певний термін. Компанія отримує дохід, вираховує з нього податки, інші відрахування має чистий прибуток. Її частина розподіляється у вигляді  дивідендів між власниками акцій. Дохід інвестора у такому випадку  залежить від кількості цінних паперів, що перебувають у його володінні. Відповідно, що більше акцій, то вищий розмір виплат.

Таким чином, дивіденди від акцій –  це засіб винагороди інвесторів за їх вибір, залучення емітентом нових грошових вкладень у компанію. Слід враховувати, що такі виплати є обов'язковими. Дивіденди можуть нараховувати чи припинити цей процес. Гарантовано отримати їх можна, купивши привілейовані акції (якщо випускає емітент).

Як правило, дивіденди з акцій нараховують великі та зрілі компанії. На початковому етапі практично всі емітенти вкладають вільні гроші у розвиток, тому виплати провадять рідко.

Отримати дивіденди можна, незалежно від терміну володіння акціями. Головне – ознайомитись з режимом роботи біржі. Так, інвестор для отримання виплат має встигнути потрапити до списку власників акцій до закриття реєстру (відсікання). Реєстрація на деяких біржах відбувається не миттєво, а через два робочі дні (Т+2). Вихідні, свята не рахуються. Наприклад, якщо реєстр закривається у понеділок, то купити акції краще не пізніше за середу.

Врахуйте: заробити на дивідендах у короткостроковій перспективі (купивши цінні папери за 10–2 дні до виплат і продавши їх через 2–10 днів) досить складно. Це відбувається через дивідендний геп. Перед виплатами акції дорожчають, а день закриття реєстрів акціонерів вони падають у ціні. Повернення на попередній рівень може зайняти деякий час, наприклад, місяць, рік тощо.

З цієї причини дивіденди з акцій — це, скоріше, довгострокова інвестиція. Втім, досвідчені трейдери здатні підібрати працюючу стратегію для отримання короткострокового та середньострокового прибутку.Початківцям на фондовому ринку перед здійсненням ризикованих операцій рекомендується отримати профільні знання та проконсультуватися з фінансовим експертом.

Види дивідендів

Виплати класифікуються за певними ознаками. Знаючи, що таке дивіденди від акцій, треба розрізняти їхні види. Серед основних критеріїв виплат виділяють:

  • періодичність;

  • обсяг;

  • форму;

  • тип акцій.

Періодичність залежить від політики емітента. Як правило, регулярні (основні) дивіденди одержують від одного до чотирьох разів на рік. Нерідко виплати прив'язані до квартальної фінансової звітності. Трапляються компанії, які нараховують їх щомісяця, але це рідкість.

Практикуються додаткові виплати, наприклад після вдалої угоди емітента. Їх розмір, як правило, більший за регулярний, але такі події вкрай рідкісні. Бувають і проміжні. Серед додаткових виділяються ліквідаційні. Вони надаються у разі ліквідації емітента.

За обсягом поділяються на повні та часткові. Якщо емітент виплачує лише частину із заявленої суми, додатково провадиться сплата відсотка прострочення.

За формою поділяються на майнові та грошові. За українським законодавством акціонерне товариство має право здійснювати лише грошову виплату. У той самий час підприємства іншої форми власності можуть робити «натуральний» розрахунок.

Залежно від типу акцій, придбаних інвестором, виплати поділяються на:

  • привілейовані;

  • прості (звичайні).

У першому випадку інвестори отримують перевагу, що полягає в гарантованості виплат та їх першочерговості. Дивіденди нараховуються навіть тоді, коли компанія зазнала збитків за підсумками фінансової звітності. Виплати здійснюються із резервного капіталу акціонерного товариства або спеціального фонду.

У другому випадку таких гарантій не передбачено. Якщо емітент отримав збиток,  не прибуток, то нарахування не відбудеться.

Процес виплати дивідендів

Розмір виплат та дату визначає рада директорів. З цією інформацією, як правило, можна ознайомитись на офіційних сайтах емітентів у спеціальному розділі «Для інвесторів». Там буде вказано, як розраховується розмір дивідендів і яка прийнята періодичність нарахувань.

Рішення ради директорів не остаточне, за ним слідують збори акціонерів. Саме вони можуть затвердити розмір виплати, підвищити чи зменшити її, а також зовсім відмовитися від нарахувань на акцію. При позитивному рішенні встановлюється дата відсічення. Після цього протягом певного терміну (зазвичай до 30 днів) дивіденди автоматично надходять на рахунок утримувачам цінних паперів.

Врахуйте, що фізична особа в Україні не може самостійно торгувати на фондовому ринку. Купити акції та отримувати за ними дивіденди можна за допомогою брокера. Головне, переконайтеся, що він має необхідні для ведення фінансової діяльності ліцензії. Після купівлі акцій, якими виплачуються дивіденди, зарахування відбувається на брокерський рахунок. 

Коли дивіденди можуть не сплачуватись

Як було зазначено вище, власники простих (звичайних) акцій не завжди можуть розраховувати на виплати. Серед причин:

  • викуп акцій емітентом;

  • високе кредитне навантаження;

  • перерозподіл фінансів на невідкладні проєкти, розвиток;

  • збитковість;

  • низький рівень платоспроможності підприємства;

  • банкрутство;

  • інфляція;

  • порушення балансу між числом привілейованих та простих акцій;

  • підвищення податків;

  • законодавчі обмеження на виплату дивідендів;

  • криза;

  • судові розгляди тощо.

Якщо основною метою інвестування є отримання прибутку від дивідендів, рекомендується ретельно вивчити історію їх виплат від компаній, що зацікавили. Також варто уважно ознайомитись із фінансовими показниками, економіками країн територіального розміщення та торгових інтересів емітента. У цьому може допомогти досвідчений експерт. Потрібно усвідомлювати те, що на 100% спрогнозувати виплату дивідендів не вдасться. Тому рекомендується не вкладати всі вільні кошти в одну компанію, а диверсифікувати інвестиційний портфель.

Оподаткування дивідендів

У тому випадку, коли дивідендний дохід отримує фізична особа, яка є резидентом, а джерело виплати знаходиться за межами України, стягується ставка 9%.

Складніша ситуація, коли нарахування по акціях отримує громадянин іншої держави. У такому разі потрібно буде заплатити 15% податку, але 5%, якщо у володінні нерезидента перебуває не менше 20% капіталу компанії, яка виплачує дивіденди.

У всіх випадках додатково потрібно сплатити 1,5% військового збору.Зважте на те, що положення Податкового кодексу України нерідко змінюються, тому найбільш актуальну інформацію можна знайти на офіційному сайті відомства.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»