Що таке ф'ючерс?

Ф'ючерс — це дериватив, що являє собою договір на купівлю або продаж основного активу в майбутньому, але за сьогоднішньою ринковою вартістю. Предметом контракту може бути цінний папір (акція, облігація), товар (наприклад, зерно або нафта), валюта, фондовий індекс та інші види основних активів. Учасники торгів заздалегідь обумовлюють, за якою вартістю та через який термін буде укладено угоду.

 

Простий приклад, щоб зрозуміти, що таке ф'ючерс. Фермер навесні домовляється з покупцем, що восени привезе 50 тонн пшениці за ціною, що актуальна зараз. Таким чином фермер стає продавцем ф'ючерсного контракту. Якщо восени ціна пшениці знизиться, він добре на цьому заробить. В цьому і є сенс ф'ючерсу — зафіксувати вартість поставки, яка здійсниться в майбутньому.

 

Наведений приклад — це поставний ф'ючерсний контракт. Також буває розрахунковий договір, який не передбачає поставку. Коли приходить термін його виконання, відбувається перерахунок прибутку та збитків між двома сторонами контракту у вигляді нарахування або списання коштів з рахунків — це називається експірація.

 

Більшість операцій з використанням ф'ючерсів — спекуляція на фондовому ринку. Якщо трейдер прогнозує, що якісь акції ось-ось піднімуться в ціні, він купує ф'ючерс на індекс. Якщо думає, що вартість впаде, — продає.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»