Що таке фондовий ринок?

Коли в людини з'являються вільні гроші, закономірно виникає питання про те, куди їх віднести, щоб уберегти від інфляції та за можливості отримати дохід. У нинішніх економічних реаліях звичні методи перестають бути ефективними та з безпечних перетворюються на ризиковані. Це стосується депозитів, відсоткові ставки за якими рік у рік стають дедалі нижчими, а низка закриття банківських установ в Україні вносить сумніви щодо доцільності такого способу інвестування. Зберігати гроші вдома безперспективно. Купівля нерухомості теж підходить далеко не всім.

З цієї причини українці цікавляться популярним у країнах із розвиненою економікою способом збереження та примноження коштів на фондовому ринку, знайомляться з фінансовими термінами. Люди все частіше вдаваються в питання про те, що таке індекси, біржі, брокери, акції, дивіденди і т.д. Підвищує зацікавленість і те, що торгувати на фондовому ринку можна, маючи  навіть невелику суму грошей. При цьому можна як отримувати пасивний дохід, так і брати активну участь у цьому процесі. Є з чого вибрати.

Щоб стати успішним інвестором, знадобляться певні знання, без яких розпочинати діяльність у цій сфері не рекомендується. Насамперед потрібно з'ясувати, що таке фондовий ринок. Розуміння його основ дозволить підібрати активи, що найбільш відповідають цілям та інвестиційній стратегії. 

Що таке фондовий ринок

Перед тим, як інвестувати, потрібно розібратися в термінології. Фондовий ринок – це сукупність економічних відносин. Суб'єктами виступають продавці та покупці, як ті, виконують  діяльність на біржах, так і ті, що проводять позабіржову торгівлю. Ринок базується на принципах конкуренції та партнерства. Головним товаром виступають цінні папери, серед яких:

  • облігації;

  • ф'ючерси;

  • акції;

  • опціони;

  • паї біржових фондів тощо.

Між суб'єктами, що ведуть інвестиційну діяльність, відбувається обмін цінними паперами (ЦП), їх купівля, продаж та інші фінансові операції.

Попри те, що активний розвиток бірж відноситься до XV-XVI століть, поняття фондового ринку в його наближенні до нинішніх реалій з'явилося в XVII столітті. Пов'язано це із виходом перших недержавних цінних паперів. Вже 1773 року було створено знамениту Лондонську фондову біржу (LSE). На той час також сформувалися спекулятивні (термінові) та позабіржові ринки. Значна подія сталася 1792 року в США: відкрилася Нью-Йоркська біржа (NYSE).

Фондовий ринок у країнах Європи, США поступово розвивався у бік зниження частки державних облігацій та збільшення кількості акцій емітентами яких були публічні компанії. З другої половини XX століття велику популярність набули опціони та ф'ючерси, а на початку XXI ст. – нестандартні фінансові інструменти у вигляді структурованих продуктів.

Як працює ринок цінних паперів

Торгівля має відбуватися за певними правилами. З цієї причини ринок цінних паперів обов'язково встановлює правові відносини між суб'єктами та контролює їх виконання. Це дозволяє захистити будь-які фінансові транзакції та діяти виключно у законодавчому полі. Крім того, ведеться контроль за оподаткуванням, вартістю цінних паперів та іншими операціями.

Фондовий ринок цінних паперів завжди працює за суворими стандартами, що забезпечують облік та виконання угод. Його діяльність контролюють регулятори. Завдяки цьому припиняються порушення, наприклад розголошення інсайдерської інформації, шахрайство, маніпулятивне ціноутворення на активи. 

В Україні регулятором виступає Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку. НКЦПФР видає ліцензії учасникам, наприклад, брокерам, депозитарним організаціям.

Для повноцінної роботи фондового ринку потрібна інфраструктура, яка складається з таких частин, як:

  • функціональна;

  • інвестиційна;

  • технічна;

  • інформаційна.

Робота ринку цінних паперів неможлива без учасників: продавців та покупців. Серед професійних гравців виділяються дилери, банки, брокери та трейдери.

Інструменти фондового ринку

Операції здійснюються за допомогою:

  • акцій;

  • облігацій;

  • опціонів;

  • ф'ючерсів і т.д.

Фондові інструменти бувають першого та другого порядку (похідні).

Емітенти акцій чи облігацій пропонують інвесторам купити певну їх кількість. Тим самим вони залучають кошти для господарювання, що дозволяє розвиватися.

Купуючи акції, інвестор може отримати дохід на різниці у вартості між ціною придбання та продажу. Цінні папери Apple, Facebook, Microsoft дозволили людям, які повірили в успіх цих компаній, пристойно заробити. Деякі акції приносять інвесторам додатковий прибуток у вигляді дивідендів.

Купівля облігацій дає можливість заробити на відсоткові ставки, величина яких нерідко визначається терміном їх звернення. Цей інструмент допомагає емітентам залучити кредитні кошти. В Україні облігації внутрішньої держпозики випускає Міністерство фінансів.

Купуючи опціони та ф'ючерси, інвестор бере на себе певні зобов'язання. Наприклад, можна купити ф'ючерс, базовим активом якого виступають акції компанії Amazon з обов'язком придбати їх або виплатити курсову різницю до заздалегідь обумовленої дати. Ціна фіксується в день укладання угоди. Якщо до моменту виконання ф'ючерсу вартість базового активу зміниться на більший бік, різниця стане прибутком інвестора. Якщо меншу, то частина грошей загубиться.

Існують інші інструменти фондової біржі. Початківцям рекомендується користуватися найбільш безпечними, наприклад, купувати облігації. Коли будуть накопичені знання та досвід, можна перейти до торгівлі акціями, а потім і похідними фінансовими інструментами, що вирізняються вищим ступенем ризиків. 

Торгівля на ринку цінних паперів

Отримавши базове розуміння те, що таке біржовий ринок, інвестор може розпочинати здійснення торгових операцій. Для цього фізичній особі слід звернутися до брокера. Лише ліцензовані учасники фондового ринку можуть брати участь у фінансових операціях. У такому випадку брокер виступає посередником між продавцями цінних паперів і покупцем.

Інвестор обирає відповідну компанію, наприклад, «Фрідом Фінанс Україна», відкриває рахунок, поповнює його на необхідну суму та отримує доступ до основних інструментів біржі. Щоб знизити ризики, рекомендується пройти навчальні курси та отримати експертну консультацію. Фахівці допоможуть провести технічний аналіз ринку, розроблять стратегію в залежності від цілей, суми вкладення та строків.

За допомогою Freedom Finance Ukraine можна інвестувати на первинному (IPO) та вторинному ринках. Умови при цьому відрізнятимуться.

Врахуйте: купівля акцій на українських та іноземних біржах пов'язана з певними ризиками. У разі втрати грошей через падіння котирувань розраховувати на повернення не варто. Лише облігації можуть підкріплюватись 100% гарантією. Тому важливо інвестувати виключно вільні гроші, диверсифікувати ризики та заздалегідь продумати стратегію.

Прибутковість інвестування у цінні папери

За грамотного підходу цілком реально отримати прибутковість на рівні 20–35% при вкладеннях в акції громадських компаній та 10—13% при купівлі облігацій. У випадку з торгівлею ф'ючерсами та опціонами дохідність може бути ще вищою, але й ризики теж збільшуються. Торгівля на фондовому ринку дозволяє не лише захищати кошти від інфляції, а й заробляти. Вона не має нічого спільного з азартними іграми. З цієї причини не можна бездумно та інтуїтивно вкладати гроші. Важливо отримати базові знання, які дозволять аналізувати та прогнозувати ситуацію на фондовому ринку, користуватися фінансовими інструментами, а також розуміти, куди й коли найкраще інвестувати. Цим шляхом вам зможуть допомогти фахівці Freedom Finance Ukraine.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»