Що таке інвестиції в бізнес?

Накопичивши певну суму грошей, багато хто прагне її примножити. Сьогодні є різні фінансові інструменти, які дають змогу це зробити. Так, правильні інвестиції у бізнес — запорука фінансового благополуччя не лише для себе, а й для своїх нащадків. Головне, визначити, скільки сил та часу ви готові приділити справі та в який напрямок вкладати кошти, щоб швидше окупити угоду, почати заробляти.

Що таке інвестиції у бізнес

Бізнес-інвестиції — вкладення грошей у розвиток певної справи. Інвестор може займати одну з двох позицій:

  1. Активну. І тут передбачається, що вкладник дає стартовий капітал, це дозволяє запустити бізнес. Є також інший варіант вкладення — інвестор викуповує компанію, що вже працює, плануючи розвивати її діяльність за власним планом.

  2. Пасивну. Для багатьох краще вкласти гроші в бізнес, купуючи акції та облігації. У цьому випадку прибуток формується з потоку доходів, тобто дивідендних виплат/відсотків, та приросту капіталу, коли підвищується вартість цінних паперів та боргових розписок.

Пасивне інвестування не варто плутати зі спекуляціями. Мета інвестора – придбати активи для довгострокового зберігання. Спекулянти ж прагнуть купити їх дешевше, щоби потім продати дорожче. Вони отримують короткостроковий прибуток і не дуже цікавляться своїми активами. Інвестори прагнуть примножити їх кількість, формуючи збалансований інвестиційний портфель. Яке рішення не було б ухвалено, попередньо необхідно проаналізувати компроміси між ризиком та прибутковістю.

Класифікація бізнес-інвестицій

Бізнес-інвестиції класифікують за різними критеріями:

  1. За правом власності — інвестиції у власну та чужу справу. Якщо інвестор має гроші для бізнесу, достатньо знань, досвіду та ідей, можна працювати самому на себе. Варто зважити, що в цьому випадку відповідальність повністю лежить на власнику. Проєкт потребує великих витрат сил і часу, але забезпечує більшу прибутковість у порівнянні з інвестуванням у чужий.

  2. За обсягом вкладень (відсотком пайової участі) — повна та часткова. У першому випадку власник один, він виступає інвестором. До другого відносяться решта варіантів. Повне інвестування найчастіше трапляється у разі розвитку власної справи.

  3. За виглядом — прямі, коли інвестор вкладає кошти в активи конкретної компанії, і портфельні, що передбачають розподіл капіталу між акціями кількох організацій. В останньому випадку сукупність куплених часток різних підприємств називається «портфелем».

  4. За формою прибутку. Інвестор може отримувати активний та пасивний дохід, коли, відповідно, керує компанією самостійно або перекладає цю функцію на найманого керуючого.

  5. За етапом інвестування. Інвестиції класифікують також за тим, в який момент вкладаються кошти. Так, для інвестування у стартапи капітал потрібен на початковому етапі реалізації проєкту. Ідею втілюють у реальність залучені від інвесторів гроші. Іноді вже існуючим компаніям потрібні кошти на подальший розвиток. І тут вони також залучають інвесторів.

Який би вид інвестування не був обраний, треба пам'ятати про «золоте правило» — диверсифікацію.

Інвестиції в бізнес з нуля

Довгострокова мета будь-якого бізнесу — це отримувати стабільний зростаючий дохід і мати безперервний розвиток. Ті, хто вважає, що відкрити власну справу — це невиправданий ризик, так і живуть все життя, працюючи на інших людей. Вкладаючись у власний бізнес, ви маєте можливість стати фінансово незалежними. Щоб почати працювати з нуля, потрібно дотримуватися такої інструкції:

  1. Визначити сферу діяльності. Правильний вибір напряму бізнесу — запорука успіху. Необхідно визначитися, чи це будуть перевірені та знайомі схеми інвестування, чи нові та перспективні напрямки. Не варто боятися ні того, ні іншого. "Переповнені" ринки   — це завжди стабільний попит, а пошуки нових ідей — шлях до багатства. Головне, сформувати свою унікальну пропозицію.

  2. Вибрати податкову систему. Кожен бізнесмен має сплачувати податки. Представникам малого бізнесу доступна спрощена схема відрахувань, що дозволяє знизити фінансове навантаження. Іноді організаціям з невисоким прибутком вигідніше сплачувати податок за звичайною системою оподаткування, оскільки він нараховується із прибутку.

  3. Зареєструвати ФОП (фізична особа підприємець) чи ТОВ (товариство з обмеженою відповідальністю). Вибір роблять з урахуванням розмірів стартових вкладень та схеми ведення бізнесу, цілей інвестора. Реєстрація ФОП — це найдоступніший і найпростіший спосіб відкрити свою справу новачкам. Якщо оборот зросте, можна здійснити процедуру перереєстрації. ТОВ — це юридична особа з відповідними правами.

  4. Відкрити рахунок у банку. Будь-яка підприємницька діяльність передбачає рух коштів. Тому потрібно відкрити банківський рахунок, на ім'я ФОП чи юридичної особи.

  5. Розпочати діяльність. Коли вже є бізнес-ідея, проведено реєстрацію, вивчено ситуацію на ринку, можна приступати до реалізації проєкту. Для цього вам знадобиться грамотний бізнес-план. Далі вже треба шукати клієнтів, споживачів послуг тощо.

Гроші на бізнес можна отримати різними шляхами. Це можуть бути власні заощадження, кошти, взяті в кредит у банку або у борг у друзів чи родичів. Зайняти також можна у приватного інвестора.

Переваги інвестицій у бізнес

Інвестування у власний бізнес може принести найбільший прибуток, оскільки він у повному обсязі дістається власнику. Це також добрий спосіб самореалізації. Крім того, бізнес передбачає велику кількість напрямків, різних форм. Інвестор може вибрати для себе найкращий і перспективний варіант. Якщо вклад був правильним, навіть невеликі вкладення дозволяють отримати добрий прибуток. Розмір прибутковості від такого виду інвестицій передбачає не обмежень за величиною. 

Інвестиційний бізнес, що передбачає вкладення коштів у вже існуючий проєкт, має також такі переваги:

  • можливість вибрати компанію, що вже відбулася на ринку, співробітники якої, як правило, мають великий досвід і кваліфікацію, добре знайомі з діяльністю організації;

  • шанс проаналізувати діяльність компанії та побачити, наскільки вона є перспективною і чи варто вкладати в неї свої сили, час та кошти;

  • наявність напрацьованих джерел фінансування та доходу, клієнтської бази, що потребує менше інвестицій та зусиль;

  • відсутність необхідності витрачати час і сили на створення компанії, оформлення різних документів, не потрібно знати сферу діяльності бізнесу досконально.

Сума вкладень може бути різною. Можна стати інвестором за наявності будь-якого капіталу, навіть незначного.

Ризики вкладення грошей у бізнес

Перш ніж інвестувати в бізнес, потрібно оцінити проєкт та всі можливі ризики, пов'язані з його реалізацією. Їх умовно можна розділити на 4 категорії:

  • юридичні — коли не враховані можливі гарантії повернення та отримання доходу, що може призвести до збитків;

  • фінансові — інтереси інвестора та витрати можуть бути враховані в повному обсязі, що позначиться на розмірах його доходу;

  • економічні — якщо неправильно проведена маркетингова оцінка перспективності проєкту;

  • організаційні — коли інвестор отримує повноваження для реалізації менеджменту, які непропорційні частці вкладених коштів.

Варто враховувати, що з часом інфляція знижує покупну спроможність грошей. Реальна норма доходності коригується з урахуванням змін. Їх визначають різні чинники, включаючи рівень інфляції. Саме реальна норма доходності показує, чи вигідні інвестиції у той чи інший бізнес.

Щоб зменшити можливі ризики, інвестору знадобиться управлінська звітність — це «фотографія» бізнесу у зрозумілих термінах. Самої бухгалтерської звітності може бути недостатньо, оскільки вона зображає лише показники діяльності компанії за попередні періоди. Тому інвесторам потрібна підготовлена ​​управлінська звітність із прогнозом на термін інвестування.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»