Що таке інвестиційний фонд?

Інвестиційний фонд — це юридична (у формі акціонерного товариства) або не юридична особа, інституція спільного інвестування (ІСІ), яка здійснює колективні інвестиції. Всі фонди в Україні поділяються на корпоративні та пайові.

 

Корпоративні інвестфонди виступають як юридичні особи, є емітентами власних акцій і можуть виплачувати за ними дивіденди.

 

Пайові ж інвестиційні фонди не є юридичними особами, створюються компаніями з управління активами (КУА). Вкладники можуть внести кошти до такого фонду, купивши інвестиційний сертифікат, що випускається КУА.

 

Українські інвестиційні фонди, як пайові, так і корпоративні, також можуть бути інтервальними, відкритими та закритими. Ці три різновиди фондів відрізняються між собою періодичністю зворотного викупу сертифікатів або акцій у інвесторів:

  1. відкриті фонди викуповують свої сертифікати у вкладників будь-якого дня;
  2. інтервальні фонди здійснюють викуп своїх ЦП у певні дати;
  3. закриті фонди викуповують свої акції лише після закінчення терміну дії фонду.

 

Інвестиційний фонд: що це таке? Відповідь на питання криється в розумінні суті діяльності таких фондів. Вона зводиться до наступного: компанія акумулює активи приватних і юридичних осіб, а потім розпоряджається ними так, щоб вони приносили прибуток.

 

Щоб зрозуміти, що таке інвестиційний фонд, уявіть його у вигляді сейфа, в якому зберігаються всі активи вкладників: акції та інші цінні папери, нерухоме майно, частки в різних суспільствах з обмеженою відповідальністю (ТОВ) та гроші.

 

Майном інвесторів розпоряджається керуюча інвестиційна компанія. Її ключова задача — заробляти гроші для інвесторів. Для цього компанія керує довіреним їй майном на свій розсуд. Наприклад, здає в оренду нерухомість, торгує цінними паперами на фондовій біржі, здійснює валютні операції, інвестує гроші в акції підприємств та інше.

Керуюча компанія щомісяця утримує частину отриманої пайовиками прибутку як плату за свої послуги.

 

Важливо: забрати майно або гроші, вкладені в інвестиційний фонд, не дозволяється. Однак пайовик все ж може вивести свої кошти з фонду. Є два способи це зробити:

 

Погасити пай — в цьому випадку керуюча компанія компенсує пай грішми за номіналом або з дисконтом від ринкової ціни

Перепродати пай іншому інвестору. Необхідно знайти покупця та врахувати, що деякі паї обмежені в обороті, тому продати їх буде складніше.

 

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»