Що таке опціон?

Опціон ─ просунутий інструмент трейдерів, який дозволяє в рази знизити ризики фінансових втрат. Як це відбувається, розповідаємо в статті. 

Що таке опціон 

Опціон ─ це контракт, який дозволяє купити або продати акції, товари та інші активи в майбутньому за заздалегідь встановленою ціною. Контракт відрізняється від ф'ючерсу тим, що власник залишає за собою право не скористатися послугою. Таким чином, опціон ─  це страховка для трейдера, який не впевнений у подальшій динаміці курсу. Якщо котирування продовжують зростати, власник контракту купує акції за ціною, встановленою в контракті, і заробляє на різниці. А ще в угоди є такі переваги: ​​

  • фіксовані терміни розрахунків; 

  • відсутність впливу волатильності ринку; 

  • менша вартість проведення угод на терміновому ринку. 

Опція платна. Для укладення угоди необхідно сплатити премію опціону. Це не фіксована сума, її розмір залежить від страйку ─ ціни, прописаної в контракті ─ і ринкової вартості активу. 

У угоди є термін придатності, який називається експірації. Після цієї дати скористатися правом на угоду не можна. 

Як це працює? Проведемо аналогію з повсякденним життям. У кафе Ви оплачуєте бронювання столика. При цьому Ви ще не знаєте, прийдете сюди в призначений час. Але якщо Вам все ж вдасться вирватися, Вам зобов'язані надати столик відповідно до бронювання. 

Інший приклад. Ви хочете придбати акції Tesla, але не впевнені в їх подальшому зростанні. Тому купуєте опціон, який гарантує право купити ці цінні папери в той період часу, на який Ви прогнозуєте позитивну динаміку. Якщо стратегія не підтвердиться та акції впадуть в ціні, ви просто не купуєте їх, залишаючи преміальні контрагенту. 

Види опціонів 

За допомогою опціону можна отримати право не тільки купити, але і продати. Залежно від обраної дії розрізняють наступні види контрактів: 

  • сall (колл) ─ придбання цінних паперів або інших активів. Підходить для тих, хто прагне захистити активи від падіння або заробити на різниці між сумами в угоді; 

  • put (пут) ─ продаж акцій. Варіант для гравців «ведмежого» ринку, який страхує від підвищення котирувань. 

Про call-опціон, фактична ціна якого виявилася вищою за ціну виконання, кажуть, що він «при грошах». І навпаки, для put-опціону так називається випадок, коли вартість акцій нижча вартості погашення. Сума, на яку контракт «в грошах», ─ це внутрішня вартість контракту. 

Приклад розвитку подій при call-опціон: 

  • об'єкт договору  ─ 200 акцій; 

  • ціна виконання ─ 50 $ / акція; 

  • термін погашення ─ 1 місяць; 

  • премія опціону  ─ 600 $. 

Ситуація №1 (оптимістична): через місяць вартість акцій досягає 70 $. Власник опціону викуповує цінні папери за старою ціною і продає за новою. Чистий прибуток становить 14 000 - 10 000 - 600 = 3 400 $. 

Ситуація №2 (песимістична): через місяць вартість акцій падає до 40 $. Покупцеві немає сенсу здійснювати операцію за вищою ціною в 50 $, тому він відмовляється від опціону і втрачає 600 $ преміальних. Але якби місяць тому замість оформлення контракту він купив би ці акції, збиток би склав 10 000 $. До того ж опціон під час завершення угоди можна перепродати, якщо винагорода перевищує суму, сплачену при первісному складанні контракту. І тоді збитки будуть ще менші, ніж 600 $.

Види опціонів за  виконанням 

Відповідно до іншої класифікації, опціони поділяються за виконанням. Американським контрактом можна скористатися в будь-який момент аж до настання кінцевої дати. А європейський опціон має на увазі можливість виконання угоди виключно в зазначений день. Географічної прив'язки немає ─ Ви можете підписати американський контракт на європейській біржі і навпаки (якщо це передбачено правилами біржі). 

Рідше зустрічаються довгострокові та екзотичні угоди. Перші відрізняються від класичних більш тривалим терміном виконання (від 1 року). Це ефективний інструмент для інвесторів, які працюють на довгих дистанціях. Замість кількох короткострокових контрактів вони можуть купити один довгостроковий, тим самим позбавляючи себе від необхідності інвестувати солідну суму в безпосереднє придбання цінних паперів. 

Екзотичні біржові опціони ─ вид контракту, який включає додаткові змінні. Наприклад, в залежності від ситуації трейдер може вибрати один з двох варіантів: покупку або продаж однієї і тієї ж групи акцій. 

В азіатських опціонах вартість базового активу розраховується як середня ціна за певний відрізок часу. Виходить своєрідний компроміс між ризиками втрат покупця і продавця. Такі контракти популярні на ринках з високою волатильністю. 

Опціони, які присутні на великих фондових біржах, називаються котируючими. Вони мають фіксовану вартість і терміни закінчення. У кожному котируючому опціоні ─ пропозиція на 100 акцій.

Маржирувальні та  немаржирувальні опціони 

Різниця між цими двома категоріями ─ в технології розрахунків. Маржирувальний тип передбачає, що при укладенні контракту покупець нічого не платить, а продавець не отримує премію. В якості альтернативи потрібна сума заморожується на рахунку клієнта і піддається щоденному коригуванню на підставі того, куди в даний момент рухається ціна. Така техніка називається розрахунком маржі. 

Маржирувальніконтракти дозволяють ефективніше контролювати виконання угоди. Фондова біржа відстежує стан відкритих позицій клієнта і його платоспроможність за всіма зобов'язаннями. 

При немаржирувальних угодах покупець виплачує біржі вартість премії, яка в момент вчинення кінцевої угоди перекладається на рахунок продавця. Перевага в тому, що клієнту не потрібно резервувати на рахунку суму. Премія залишається фіксованим числом, яке залежать від волатильності. 

Учасники ринку опціонів 

Опціони вигідно видавати контрагентам, яким під силу покрити ризики, пов'язані з фактичним підвищенням ціни активів в порівнянні з сумою, прописаною в договорі. Тому в ролі продавців частіше виступають великі фірми-брокери і фондові біржі. Власником контракту може стати як професійний гравець фондового ринку, так і новачок. 

У професійній сфері покупця опціону називають холдером (власником), а продавця ─ райтером (автором). Останній є ініціатором контракту, а тому отримує обов'язок продати або придбати пізніше базовий актив за вказаною вартістю. Попередньо автору необхідно вибрати на ринку серед дозволених пропозицію з відповідними характеристиками і пробувати продати його.

Як скласти опціон 

Біржовий опціон є стандартизованим документом, в якому повинна бути вказана наступна інформація: 

  • формат співпраці: європейський, американський або азіатський; 

  • обсяг акцій, які є об'єктом контракту; 

  • терміни погашення і закінчення дії угоди; 

  • розмір премії, ціновий діапазон, допустиме відхилення вартості; 

  • обмеження та інші додаткові дані. 

У опціонів складна багатовікова історія. Ще давньогрецький філософ Фалес користувався подібним способом заробітку. Помітивши, що оливкові дерева вже кілька років не приносили врожай, він запропонував господарям плантацій невелику суму грошей за обладнання, що простоює. Останні погодилися. А потім оливкові дерева знову почали плодоносити, після чого Фалес продав ремісникам їх же обладнання, але в 3 рази дорожче. 

Опціони є складним інструментом трейдера. Однак їх детальне вивчення і коректне застосування на практиці дає можливість значно знизити фондові ризики і заощадити солідну суму грошей. Крім своєрідного страхувального троса, опціони допомагають власнику заробити на різниці між базовою і фактичною вартістю акцій. Згідно зі статистикою, популярність цього торговельного інструменту щорічно зростає на 5%. Ви можете проконсультуватися щодо раціональності вкладень в той чи інший опціон у фахівця компанії-брокера Freedom Finance Ukraine.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»