Що таке позиційний трейдинг?

 

Позиційні торги — це торгова стратегія на фондовому ринку, коли трейдер купує активи з розрахунком на те, що з часом їхня вартість зміниться, і завдяки різниці цін власник активу зможе заробити. Середній час очікування може становити від декількох тижнів до декількох місяців.

 

Свою назву ця стратегія отримала завдяки фондовому терміну «позиція» — так називають вартість цінного паперу, товару або валюти, що належать трейдеру.

 

Позиції бувають двох типів:

 

1. Коротка позиція — трейдер заробляє на тому, що з часом вартість активу впаде. Для цього він бере в борг якусь кількість одиниць обраного активу, продає їх за високу ціну, а потім чекає, коли той же актив можна буде купити дешевше і повернути кредитору.

2. Довга позиція — трейдер заробляє на тому, що з часом вартість активу підвищиться. Для цього він купує актив за низькою ціною, а після підвищення вартості продає його вже дорожче.

 

Позиції можуть залишатися відкритими від декількох хвилин до декількох років в залежності від стилю та обраної інвестором мети. Портфелі більшості позиційних трейдерів складаються з декількох відкритих позицій одночасно.

 

Залежно від тенденцій ринку, його рухів і коливань позиція може бути прибутковою або збитковою. Коли вартість позиції змінюється, щоб відповідати зміненим фінансовим умовам, відбувається так звана «ринкова переоцінка».

 

До часу, поки позиція залишається відкритою — тобто поки інвестор не зміг або продати, або купити актив за бажану ціну, — позиція підвладна коливанням ринку і тому несе з собою певний ризик. Величина ризику, пов'язаного з відкритою позицією, залежить від вартості відкритої позиції відносно розміру рахунку та періоду утримання. Чим довше трейдер тримає позицію відкритою, тим вищий ризик, оскільки з кожним днем все більше підвищується шанс на несподівані падіння або підйоми ринку.

 

Втім, єдиний спосіб повністю виключити ризик — це закрити всі свої позиції. Закриття короткої позиції вимагає викупу активів і повернення їх кредитору, а закриття довгої позиції тягне за собою продаж власних активів.

 

Повертаючись до суті того, що таке позиційний трейдинг, потрібно знову підкреслити, що ця стратегія відноситься до числа довготривалих. Довше за позиційних трейдерів свої активи відмовляються продавати тільки пасивні інвестори, які заробляють на дивіденди від цінних паперів.

 

Позиційні трейдери зазвичай не розраховують на дивіденди, але твердо дотримуються переконання, що як тільки на ринку починається ринковий тренд, він, швидше за все, триватиме не менше кількох тижнів, а то й кількох місяців. Тому вони не поспішають продавати або купувати активи, чекаючи максимального піку поточного тренду. Якщо трейдер правильно визначив напрямок, в якому рухається ринок, він може отримати солідний прибуток на різниці цін.

 

Для прийняття більш зважених рішень про те, чи час купувати або продавати активи, позиційні трейдери можуть користуватися технічним і фундаментальним аналізом. Вони також покладаються на макроекономічні чинники, загальні тенденції ринку та історичні моделі, щоб вибрати інвестиції, які, на їхню думку, сягнуть бажаного результату.

 

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»