Що таке торгова платформа?

Новачки-інвестори, що вперше потрапляють на фондову біржу, думають, що зможуть торгувати безпосередньо на ній. Насправді, щоб здійснювати операції, потрібна торгова платформа. Саме від її можливостей залежить потенціал трейдера, швидкість здійснення угод і прибуток. Тому до вибору майданчика необхідно підійти максимально відповідально. 

Поняття торгової платформи 

Торгова платформа — це програмне забезпечення, що застосовується для торгівлі на фондовому ринку. Воно дозволяє укладати угоди з купівлі та продажу цінних паперів, а також управляти власними активами, розміщеними на біржі. Не варто плутати поняття «торгова платформа» та «торговельна система». Перше — це програмний продукт, що забезпечує співробітництво інвестора і брокера, друге — метод торгівлі. 

Торгову платформу надає інвестиційна компанія при відкритті брокерського рахунку. Це або продукт власної розробки, або куплена ліцензійна версія. Працювати програмний термінал може через інтернет-браузер, але часто ПО потрібно встановити на персональний комп'ютер, за допомогою якого будуть вестися торги. Створено також мобільні програми для роботи на смартфонах та інших гаджетах. Платформи для трейдингу виконують ряд функцій: 

  • відображення ринкової ситуації — надання інформації по вартості цінних паперів в режимі реального часу; 

  • можливість вести торги— виставляти ринкові і відкладені ордери, управляти позиціями, відстежувати стан брокерського рахунку; 

  • надання інструментів для полегшення торгових операцій, проведення теханалізу. 

Деякі майданчики дають доступ до новинних стрічок, преміум-аналізу. Вони можуть бути пристосовані до певного виду активів: акцій, облігацій, опціонів або ф'ючерсів. 

Виділяють 2 типи платформ для трейдингу: комерційні і реквізитні. Перші орієнтовані на денних трейдерів і роздрібних інвесторів. Вони прості в застосуванні, мають ряд корисних функцій: опції для побудови графіків, навчання трейдерів і проведення досліджень, а також новинні стрічки. Інші майданчики для трейдингу є індивідуальними інструментами. Вони розроблені для великих брокерів відповідно до їх вимог і стилем ведення торгів. 

Як вибрати торгову платформу 

Платформа для трейдингу — головний робочий інструмент інвестора. Тому до неї висуваються суворі вимоги. Важливо, щоб вона була не тільки зручною у використанні, але і відповідала всім інноваціям цієї сфери. Правильно підібрана майданчик стане хорошим помічником трейдеру. Фахівці виділяють ряд критеріїв її вибору: 

  1. Швидкість програмного забезпечення і продуктивність. Якщо ці параметри низькі, то котирування будуть відображатися неправильно. 

  2. Безпека операцій, що укладаються з допомогою терміналу, і їх конфіденційність.

  3. Мобільність терміналу — сумісність програмного забезпечення з операційними системами, які встановлені на різних гаджетах. 

  4. Плата за користування терміналом. Звичайно, низька комісія краща ніж висока. Але в деяких випадках вигідніше платити більше, наприклад, якщо трейдеру буде відкритий доступ до різних корисних функцій і ринкових досліджень. 

Трейдинг платформи інвестори обирають в залежності від стратегії і обсягу торгів. В процесі враховують також вартість навчання і наявність різних функцій. Наприклад, трейдерам, які працюють з короткостроковими інвестиціями, потрібні котирування другого рівня і графіки з «глибиною ринку» для певних цінних паперів. Опціонним інвесторам знадобляться інструменти, які розроблені, щоб візуалізувати опціонні стратегії. 

Важливо також попередньо вивчити, чи буде обраний термінал працювати разом з вашим брокером.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»