Що таке товарно-сировинні ринки?

З розвитком технологій та інтернету інвестування може набувати абсолютно різних форм. Будь-якій людині, яка бажає вкласти гроші з метою їхнього примноження, доступні десятки фінансових інструментів. Одним із них є інвестиції в товарно-сировинний ринок. Причому жодної необхідності кудись для цього йти, готувати склади для зберігання купленого майна та займатися його логістикою немає. Тоді в чому сенс такого ринку? Тут усе досить просто: встановлення справедливих цін на товари та сировину, страхування ризиків та заробіток грошей.

Товарно-сировинний ринок функціонує у вигляді бірж. Люди тисячоліттями продавали, купували та обмінювали ресурси. Тому операції, що здійснюються з сировиною та товарами, набагато старші, ніж із валютою чи цінними паперами. На початку зародження товарно-сировинних бірж угоди майже завжди супроводжувалися реальним продажем активів. Але це пішло у минуле. Звичайно, на деяких біржах справді можна купити чи продати реальний товар, але таких угод дуже мало. Торгівля ведеться переважно за допомогою похідних фінансових інструментів чи деривативів. Розкажемо про це докладніше.

Визначення товарно-сировинного ринку

Під цим терміном варто розуміти ринок, де здійснюється торгівля окремими товарами, групами з близькими між собою споживчими чи виробничими ознаками, і навіть сировиною чи правами власності нею всіх учасників. Тільки в країнах з низьким економічним розвитком на біржах об'єктами купівлі-продажу виступають реальні активи. У розвинених державах натуральний обмін мало здійснюється. Тому далі розглядатиметься саме така біржова торгівля на товарно-сировинному ринку. Завдяки цьому фінансовому інструменту інвестор може отримати дохід на різниці цін.

Товарно-сировинний ринок — це можливість торгувати:

  • вуглеводнями та енергоносіями — газом, гасом, бензином, нафтою, вугіллям та ін.;

  • дорогоцінними та кольоровими металами — алюмінієм, золотом, міддю та ін;

  • товарами лісодобувної або лісопереробної промисловості  — деревиною, ДСП, фанерою, ДВП тощо;

  • сільськогосподарською продукцією — цукром, рисом, кавою, бавовною, зерном тощо.

Список, який пропонує товарно-сировинна біржа, досить великий. Інвестору залишається вибрати актив, що його найбільше цікавить.

Як працює товарно-сировинна біржа

Функціонування відбувається за певними внутрішніми правилами та регламентами. Враховують національне законодавство, місце реєстрації біржі. Вартість товарів регулюється кон'юнктурою ринку. Біржа може бути універсальна (торгує великою групою товарів) та спеціалізована (пропонує лише певні активи). Завдяки попиту та пропозиції формуються справедливі ціни. Вся продукція, допущена до біржових торгів, стандартизована за певними критеріями (тип базового активу, його обсяг, дата постачання та ін.).

Серед учасників виділяють:

  • організаторів;

  • посередників;

  • трейдерів.

Доступ до біржових торгів може отримати лише ліцензований учасник. Щоб купувати чи продавати активи, фізичній особі необхідно скористатися послугами посередника — брокера. Він укладає угоди від імені та на гроші інвестора, отримуючи як прибуток комісію з операцій. Інвестиційна компанія «Фрідом Фінанс Україна» надає будь-якому повнолітньому громадянину можливість взяти участь у торгах на торговельно-сировинних біржах. Крім того, ви можете отримати безкоштовну експертну фінансову консультацію, пройти навчальні курси.

Активна торгівля на товарно-сировинній біржі — це робота, яка вимагає від інвестора певних навичок та знань. Якщо досвіду мало, можна отримати його, проводячи угоди на фондовому ринку, або дотримуватися рекомендацій фінансових експертів.

Активна торгівля на товарно-сировинній біржі — це робота, яка вимагає від інвестора певних навичок та знань. Якщо досвіду мало, можна отримати його, проводячи угоди на фондовому ринку, або дотримуватися рекомендацій фінансових експертів.

Види угод на товарно-сировинному ринку

Найбільш популярні угоди ґрунтуються на деривативах. Такі контракти регулюють права та обов'язки сторін щодо виконання певних дій стосовно базового активу. Покупці мають купити за обумовленою ціною й у визначений умовами час, а продавці продати. За виконанням угод слідкує організатор (біржа). Продавці та покупці роблять внесок, з якого у разі невиконання контракту учасники отримають компенсацію.

Найбільш популярними інструментами деривативів є:

  • ф'ючерси;

  • опціони;

  • форвардні контракти

Як базовий актив можуть виступати будь-які товари, доступні на певній біржі. Дохід інвестора в такому випадку — це різниця між цінами при купівлі та продажу. Врахуйте, що сировинний ринок залежно від активу має досить високу волатильність. Тому кожна операція потребує попереднього аналізу економічної ситуації, кон'юнктури.

Способи інвестування у товарні ринки

Тут все залежить від поставлених цілей, що стосуються очікуваної прибутковості, та допустимого рівня можливих ризиків. Інвестувати можна за допомогою:

  • вкладень у деривативи;

  • купівлі цінних паперів товарно-сировинних біржових фондів (ETF);

  • придбання акцій товаровиробників, видобувних компаній.

Кожен фінансовий інструмент вимагає вибору певної стратегії та уваги з боку інвестора. Найбільшу потенційну прибутковість приносять ф'ючерси та опціони, але й ризики в цьому випадку вищі.

Переваги торгівлі на ТСР

Найпоширеніший фінансовий інструмент на ТСР — ф'ючерсний контракт. Він має високу ліквідність і значну потенційну прибутковість. Під час здійснення операцій застосовується принцип кредитного плеча. Вам не потрібно сплачувати всю суму, а лише її частину (гарантійне забезпечення).

Торгівля на ТСР — це зручний варіант для диверсифікації інвестиційного портфеля. Падіння цін акцій нерідко супроводжується зростанням вартості товарів та ресурсів.

Сировинний ринок — це спосіб зниження ризиків з допомогою хеджування. Наприклад, ви вирощуєте кукурудзу, але немає впевненості, що через 6 місяців її вдасться продати за оптимальною ціною. За допомогою ф'ючерсного договору можна зафіксувати вартість. Якщо ринкова ціна на момент виконання ф'ючерсу буде нижчою за обумовлену, ви отримаєте прибуток, а якщо вище, то збиток. Різницю вдасться компенсувати реальним продажем базового активу. У разі несприятливої ​​вартості в майбутньому без хеджування у вигляді ф'ючерсного контракту збитки перекрити не вийде.

Крім того, товари та сировина не схильні до інфляції. Це зручний та вигідний варіант для інвестування за часів економічних криз, воєн, епідемій. Торгівля на ТСР потребує уважного та грамотного підходу. Потрібно розуміти, з якою метою виконуються ті чи інші операції, усвідомлювати можливі ризики.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»