Що таке венчурні інвестиції?

Венчурні інвестиції — це кошти, які вкладаються в молоді компанії на стадії запуску або на початкових етапах розвитку з метою отримати високий прибуток.

 

Це високоризиковий, але й високоприбутковий вид інвестування. Велика частка молодих стартапів розоряється, але деяким з них грошове вливання допомагає зробити великий стрибок, й інвестиція окупається багаторазово.

 

Щоб зрозуміти, що таке венчурні інвестиції, необхідно звернути увагу на їхню головну особливість — це купівля акцій стартапу при відсутності гарантій зростання.

 

За договором, отримувач спонсорських грошей не несе жодної відповідальності за успіх проекту, і при настанні форс-мажорних обставин не зобов'язаний повертати кошти, що були дані йому на бізнес. Але, в разі успішного розвитку проекту, відсоток прибутковості інвестора може досягати сотні відсотків на рік.

 

Венчурні інвестиції зазвичай підтримують інноваційні проекти і компанії:

 

  • науково-технічні та інженерні розробки;
  • нові корисні винаходи, реалізовані в продукт;
  • сучасні послуги та технології, максимально затребувані на ринку.

 

Інфраструктура венчурного ринку складається з професійних учасників:

 

  • венчурні фонди;
  • приватні особи.

 

Венчурний фонд — це юридична особа (організація), функціонування якої передбачає колективну фінансову участь у венчурних угодах за участю низки приватних інвесторів. Вони розробляють механізм для аналізу інформації про отримувачів грошей і виключення очевидних ризиків. Їхня взаємодія регламентується пунктами відповідного договору.

 

Аналітики рекомендують виділяти на венчурні проекти не більше 10% інвестиційного портфеля.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»