Що таке високочастотний трейдинг?

Високочастотний трейдинг — це автоматизована торгівля, якою користуються великі інвестиційні банки, страхові організації та різноманітні фонди. Цей різновид трейдинга почав розвиватися з появою потужних комп'ютерів, здатних швидко обробляти тисячі різних процесів одночасно.

 

Високочастотні торгівельні програми проводять тисячі угод та аналізують становище на декількох біржах одночасно протягом кількох секунд. Для аналізу використовуються складні алгоритми, здатні визначати тенденції, що лише зароджуються, протягом кількох секунд. Потім алгоритм автоматично починає торгівлю відповідно до помічених тенденцій, встигаючи отримати прибуток до того, як інші трейдери помітять, що відбувається.

 

Таким чином високочастотні програми миттєво купують сотні акцій, щоб пізніше перепродати їх за більш високу ціну. Їхні власники отримують прибуток за рахунок різниці між попитом і пропозицією.

 

У міжнародному законодавстві немає якогось ключового визначення, яке однозначно дало б зрозуміти, що таке високочастотний трейдинг, а що — звичайна торгівля на біржі. Але експерти виділяють такі особливості:

 

  • надзвичайно швидкі і складні програми для генерування, маршрутизації та виконання ордерів (тобто угод);
  • цінні папери з'являються на ринку відразу великими партіями;
  • короткі терміни між винесенням цінних паперів на продаж та їхньою купівлею;
  • великі торгові угоди закриваються протягом дня без перенесення на наступну добу.

 

Високочастотні трейдери заробляють гроші на дисбалансі між попитом і пропозицією, використовуючи в своїх інтересах швидкість купівлі. Така стратегія заснована не на фундаментальних дослідженнях компанії або її перспективах зростання, а на можливостях викупити все, що являє хоч якийсь інтерес. Хоча прибуток від кожної угоди становить лише певну частку відсотка, сама кількість угод — від десятків до сотень тисяч в день — дає трейдерам відчутний прибуток.

 

Високочастотний трейдинг не працює на шкоду комусь конкретному, він може завдати побічного збитку більш дрібним інвесторам: як одиночним трейдерам, так і пайовим інвестиційним фондам, в які інвестори об'єднуються заради більш масштабних купівель та продажів.

 

Через те, що високочастотна торгівля дає несправедливу перевагу великим організаторам порівняно з окремими інвесторами, фінансові аналітики вважають її неетичною. Передбачається, що на фондовому ринку кожен повинен мати однакові шанси на успіх. Але високочастотна торгівля порушує баланс, використовуючи ультракороткочасні стратегії для закупівлі найвигідніших пропозицій на ринку.

 

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»