Скільки потрібно грошей для торгівлі на біржах?

Скільки потрібно грошей для торгівлі на біржах

Укладати угоди на фінансових біржах можуть не тільки юридичні, але й фізичні особи. Новачки перед початком торгів задаються багатьма питаннями, і це найбільш правильний підхід до справи. Часто трейдерів-початківців цікавить, скільки потрібно інвестувати грошей, щоб мати можливість вести торги.

Визначити одразу точну стартову суму не зможе навіть досвідчений інвестор. Залежить вона від різних чинників. Давайте детальніше розберемося у темі.

Як стати інвестором

Відповідно до законодавства України, фізична особа не може самостійно надсилати заявки на фондові біржі. Отримують доступ до них через ліцензійного брокера. З його допомогою можна здійснювати угоди з цінними паперами прямо зі смартфона чи комп'ютера. Для початку взаємовідносин з інвестиційною компанією треба виконати низку дій:

  • залишити заявку на її сайті;

  • укласти договір;

  • відкрити брокерський рахунок;

  • поповнити його.

Брокер надасть програму-термінал, яка дозволяє працювати на біржі. З її допомогою ведеться облік угод, якими інвестор отримує регулярні звіти. Від того, якого брокера ви оберете, залежить якість обслуговування вашого рахунку.

Потрібно розуміти, що між торгівлею на фондовій біржі та азартними іграми немає нічого спільного. Щоб здійснювати успішні угоди на торгових майданчиках, необхідно провести ретельну роботу, яка потребує попередньої підготовки. Спочатку робити угоди краще під керівництвом інвестиційного консультанта. Варто також пройти спеціальне навчання. Початківцям рекомендується починати з найпростіших методів біржової торгівлі.

Як розрахувати стартову суму для трейдингу

Необхідний капітал для початку торгівлі на фондовій біржі має такі складові:

  1. Депозит. У кожної брокерської компанії мінімальна сума для відкриття брокерського рахунку різна. В одних компаніях вона може становити $1 млн, в інших кілька тисяч гривень. У деяких брокерів відкрити рахунок можна на суму, необхідну для купівлі бажаної кількості запланованих на купівлю акцій.

  2. Комісія, яку бере брокер для проведення операцій на біржі. Як правило, це невелика частка із власного обороту.

  3. Вимоги біржі. Варто врахувати, що різні фінансові ринки мають параметри входу.

Деякі інвестори вважають, що на брокерський рахунок потрібно вносити таку суму, з якої не шкода розлучитися. Інші ж зазначають, що внесення менше ніж 10 тис. грн не дозволить отримати хороший прибуток, тому мотивація пропаде. У будь-якому разі грошей має вистачити для відкриття рахунку та купівлі вибраного фінансового інструменту. Враховувати потрібно також свої вимоги до очікуваного доходу, адже 10% прибутку від $100 і від $1000 сильно відрізнятимуться в сумі.

Вихід на фондовий ринок може починатися навіть із $5–10 тис. Це пов'язано з великими витратами на проведення угод, високою вартістю однієї акції.

Скільки потрібно грошей, щоб почати інвестувати

Спочатку необхідно визначитись, які акції ви хочете купувати. Мінімальна сума для торгівлі на біржі залежатиме від вартості одного цінного паперу та їх кількості. Так, якщо ціна становить $150, необхідно цю суму помножити на кількість акцій, які ви бажаєте придбати. У результаті вийде цифра, необхідна для старту. Початкові вкладення рідко перевищують $500-$1000. Важливо спочатку отримати досвід, щоб не ризикувати більшими сумами.

Для надійності краще сформувати диверсифікований портфель, куди увійдуть акції різних компаній (мінімум 2–3). І тут доведеться виділити велику суму для старту. Чим вище вона буде, тим більше ви зароблятимете. Дохід від торгівлі на фондовій біржі вимірюється у відсотках. Наведемо умовні цифри. Якщо інвестор купив акції на 10 000 грн, а котирування підвищилися на 50%, його заробіток становитиме 5 000 грн.

Скільки потрібно грошей для інвестування, залежить лише від можливостей та амбіцій трейдера. Якщо він готовий інвестувати велику суму грошей, то навіть за незначного підвищення ціни акцій зможе отримати суттєвий дохід. Але будь-яке інвестування — певний ризик. Навіть просунуті трейдери іноді втрачають певні суми. До цього потрібно підготуватися морально та фінансово.

Скільки потрібно інвестувати, щоб жити на відсотки

Якщо ви вже випробували себе в роботі на торговому майданчику, потренувалися із сумою в 10 000 грн, можна збільшувати інвестиційний капітал до показників, які дозволять здійснювати одразу кілька торгових стратегій та отримувати суттєвий прибуток навіть за незначних підвищеннях котирувань. Розташовувати в цьому випадку потрібно капіталом $5 000 і вище. З якою сумою виходити на фондовий ринок, кожен вирішує сам.

Щоб отримувати гідний дохід, потрібно спочатку визначити бажану суму прибутку. У свій портфель варто включити акції, якими виплачуються хороші дивіденди. Потрібно врахувати, що з прибутку від продажу акцій сплачується 18% ПДФО + 1,5% військовий збір. З дивідендів —  9% + 1,5%. Проведемо розрахунки для середньої прибутковості портфеля 15%.

Якщо ви, наприклад, хочете отримувати 30 000 грн прибутку на місяць, на рік це буде 30 000 × 12 = 360 000 (грн).

Тепер 360 000 грн потрібно розділити на 89,5% (це ми зі 100% відняли 10,5% податку). Виходить 402 235 грн — капітал до сплати податків.

Тепер ділимо цю суму на 15%.

402235/15% = 2681566 (грн).

Підсумуємо. Щоб отримувати щомісяця дохід у розмірі 30 000 грн, потрібно вкласти майже 2,7 млн грн.

Не завжди такий вид доходу оподатковується. Податки не передбачають, наприклад, виплати за облігаціями внутрішньої державної позики (ОВДП) України. Це цінні папери, що їх випускає держава. 

У чому плюси мінімального стартового капіталу

Чому варто розпочати інвестування із вкладення мінімальних коштів? Фахівці відзначають такі переваги такої стратегії:

  1. Можливість випробувати свої сили, потренуватись на реальних грошах у режимі реального часу. Так можна швидше зрозуміти, як ведуться торги, вникнути у суть фінансового ринку. Через деякий час ви зможете самостійно вибудовувати свою торгову систему, застосувати практично і відшліфувати різні прийоми біржової торгівлі.

  2. Якщо трапляться втрати, вони будуть мінімальними. Тому немає небезпеки, що ви залишитеся без коштів, якщо, звичайно, ви не торгуєте останніми або на позикові.

  3. Це хороша можливість перевірити рівень співпраці з вибраним вами брокером, оцінити якість послуг – швидкість обробки заявок, підтримку консультантів, його платформу.

Починаючи торги з мінімального капіталу, можна оцінити скільки грошей потрібно для трейдингу в майбутньому, щоб отримувати очікуваний прибуток.

Але варто підготуватися до того, що інвестиція з невеликим вкладенням коштів приноситиме мізерний дохід. Навіть офіціанти одержують більше чайових. Такий стан речей демотивує багатьох. Вже через деякий час ви можете відмовитись від такого способу заробітку. Крім того, орудуючи невеликим капіталом, ваш вибір інвестиційних інструментів буде невеликим. Обмежений інвестор у застосуванні торгових стратегій.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»