Як часто виплачуються дивіденди?

Дивіденди — частина чистого доходу підприємства, яка розподіляється між власниками його акцій. Купивши акції підприємства на біржі, ви стаєте їхнім власником і отримуєте право на дивіденди за цими активами, поки володієте ними.

 

Як часто отримують дивіденди? Все залежить від форми власності підприємства. Наприклад, терміни та порядок виплати дивідендів компаніями, в статутному капіталі яких є державні корпоративні права, чітко регулюються на законодавчому рівні. Збори акціонерів такого підприємства мають прийняти рішення про виплату не пізніше 30 квітня кожного року, наступного після звітного. Дивіденди повинні бути перераховані на користь власників акцій не пізніше ніж за 6 місяців після прийняття такого рішення.

 

Для інших підприємств українське законодавство не визначає розмір дивідендів і не фіксує обов'язок регулярно їх платити. Розрахунки з акціонерами можуть здійснюватися за підсумками року, півріччя, кварталу або ж не здійснюватися взагалі. Наприклад, в тому випадку, якщо компанії необхідно реінвестувати ці кошти в розвиток бізнесу. Виняток — привілейовані акції, регулярні виплати за якими компанія здійснювати зобов'язана. В акціонерних товариствах (АТ) дивіденди за такими цінними паперами виплачуються, навіть коли компанія не отримала чистого прибутку або отримала його в недостатній кількості. Джерелом коштів в цьому випадку буде спецфонд АТ або його резервний капітал.

 

Як часто виплачуються дивіденди по акціях і в якому розмірі, вирішують самі акціонери. В акціонерному товаристві перелік отримувачів виплат, їхній розмір, порядок та терміни встановлює наглядова рада — вищий орган управління.

 

Як часто виплачуються дивіденди, залежить від типу акцій:

 

  • за простими акціями — протягом 6 місяців після прийняття рішення про виплату дивідендів;
  • за привілейованими акціями — протягом півроку після завершення звітного року.

 

Є обмеження за виплатою дивідендів. Прибуток підприємства не перераховується на користь акціонерів в таких випадках:

 

  1. Власник акцій продав їх до того, як було прийнято рішення про виплату дивідендів. Якщо ж акціонер продав свої акції або вийшов з господарського товариства вже після того, як списки одержувачів були складені, але ще до початку виплати дивідендів, за ним зберігається право на їхнє отримання.
  2. Підприємство не отримало прибутку за підсумками року або ж його недостатньо для виплати дивідендів. Це не стосується привілейованих акцій. Їхні власники отримують виплати з інших, резервних джерел компанії.
  3. Підприємство — боржник держави. Наприклад, його майно знаходиться в податковій заставі. Дивіденди в такому випадку можуть бути виплачені, але тільки після узгодження з контролюючими органами.
  4. Компанія є банкрутом.
  5. Сума власного капіталу АТ нижча за розмір статутного та резервного капіталу.

 

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»