Як укладаються угоди на біржі?

Біржова угода — це договір, що укладається між учасниками торгів щодо фінансового активу. Правила оформлення операції встановлюються та контролюються біржовим майданчиком. У договорі вказується, тип угоди (адресна, безадресна), актив, ціна, зобов'язання сторін, термін виконання та розрахунку. Всі угоди на біржі підлягають реєстрації.

 

Коли й як фіксується угода? Під час торгів за принципом подвійного зустрічного аукціону. Якщо в якийсь момент з'явилася заявка на продаж і заявка на покупку певного цінного паперу, а вартість покупки дорівнює або є більшою за вартість продажу, угода фіксується.

 

Укладення договору починається з подачі заявки. Інвестор повідомляє брокеру, що хоче придбати певні активи. Посередник заповнює бланк-наказ, який містить інформацію про операції. Як тільки в ході торгів на біржі знайдено відповідне зустрічну пропозицію, угода вважається укладеною. По завершенні торгової сесії обидві сторони отримують документальне підтвердження, що угода укладена, а біржа реєструє дану операцію.

 

Угоди на фондовій біржі не завжди укладаються через брокера в інтересах інвестора. Часто учасник торгів виконує фінансові операції для себе. Це дилер, який торгує на ринку цінних паперів за свої гроші та від свого імені.


Існують також термінові угоди на біржі (Т+1, Т+N), при яких дата виконання зобов'язань може не збігатися з датою здійснення операції. Розрахунок виконується або в конкретний день, або протягом всього періоду.

Популярні статті

Замовте безкоштовну консультацію щодо послуг ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА»